Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fyrverkerimästaren om årets nyhet i hamnen: "Det blir en häftig upplevelse"

Eje Berglund och hans medarbetare har ordnat fyrverkerierna i Sundsvallshamnen sedan första året.
Till årets firande har de en nyhet för Sundsvallsborna – musikfyrverkeri.
– Blir det som jag tänkt mig blir det en häftig upplevelse, säger Eje Berglund.

Fyrverkerier hör nyårsfirandet till och i Sundsvallshamnen är det Eje Berglund från Gävle tillsammans med hans medarbetare på företaget som står för ljusshowen.

Läs också: Nyårsfyrverkerierna tillbaka i år: "Det blir fantastiskt"

Efter att ha varit på plats med fyrverkerier sedan firandet i hamnen startade har Eje koll på Sundsvallshamnen. Trots det har förberedelserna för årets show pågått i en månad.

Årets föreställning bjuder nämligen på en nyhet jämfört med tidigare år.

– Det roliga är att vi gör det till musik i år. Vi har pratat om det i flera år, men budgeten har inte tillåtet det då. Det fordrar mer arbete för att styra det till musik, för det är inte bara att skjuta och spela musik, säger Berglund och fortsätter:

– Jag började för en månad sedan med att försöka hitta musik som funkar. Det ska inte bara vara rock eller house, utan något som alla känner igen. Vi kommer att ha Abba, ny musik, lite calypso och allsköns blandning av musik.

Även om det är första året för Berglunds med musikshower i Sundsvall är det långt ifrån första gången någonsin de gör det.

– Det är vår specialitet. Vi har utvecklat ett system att skjuta raketer musikaliskt då vi har haft ett samarbete med Robert Wells och Rapsody in Rock, berättar Eje Berglund.

Att återvända till Sundsvall medför en hel del fördelar i planering enligt Eje.

– Man vet vad man gjort tidigare och vad man behöver för att förnya sig och man vet vad själva platsen tål i form av pjäser. Man vågar också damma på i vissa avseenden med tanke på avståndet till publik, säger han.

Läs mer:

TV: Demoskjutning i Timrå

Här är knepen – så skjuter du nyårsfyrverkerierna säkert