Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GA-kyrkogårdens nyrenoverade kolumbarium och minneslund återinvigs

Kolumbariet på GA-kyrkogården återinvigs – på Alla helgons dag.
Under de senaste 25 åren har det inte varit någon gravsättning i valvet.

Annons

Nu har det dränerats runt byggnaden, fasaden har putsats och ovanför ingången framträder en utsmyckning av en oljelampa och två oljeblad. Taket har bytts på utsidan, invändigt har det målats och i ena hörnet har det installerats ett tvättställ med vatten och avlopp.

Inne i kolumbariet är det ett stort rum med 130 nischer runt väggarna, där gravurnor med den kremerades aska placeras. Det ska upp luckor för nischerna och kyrkogårdsföreståndaregravrättsinnehavaren får välja om den ska vara i oljad ek eller frostat glas.

– Tre gravnischer är upptagna men resten är lediga, så vi får väl se om det finns något intresse av att placera urnor i vårt nyöppnade kolumbarium, säger Bengt-Olov Wallin kyrkogårdsföreståndare.

Varje gravrättsinnehavare får en egen tagg för att kunna ta sig in i det lilla huset i utkanten av kyrkogården. Förr var de tvungna att leta upp arbetsledaren på kyrkogården för att komma in.

Det var ett politiskt beslut som togs att kolumbariet skulle renoveras och öppnas igen.

Det byggdes på 30-talet av stadsarkitekten N-J Källander, som tyckte att det uppe i den kalla och snöiga Norden borde finnas en skyddad plats för de som vill komma och stanna kvar en stund vid urnan med stoft av en anhörig eller kär vän.

Minneslunden får också en uppfräschning.

En stenfontän har placerats mitt i lunden och ett vattenflöde kommer att rinna ner runt stenen i en damm, så det blir en illusion av att den stora fyrkantiga stenen flyter. Två nya ljusbärare, en vashållare och åtta bänkar har installerats. Till våren blir det ny blomplantering runt om.

En ljuskonsult har anlitats och portalen in till minneslunden kommer att lysas upp från baksidan, så porten blir som en ljusinramning från framsidan. Åtta ljushållare har placerats i en cirkel och kommer att ge platsen ett behagligt ljus.

De övriga 68 lyktorna på kyrkogården har bytts ut till ledlampor, för att ge ett behagligt sken till besökarna.

Kolumbariet och minneslunden återinvigs under Alla helgons dag av kontraktsprost Anna-Maria Larsson.