Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Frontalangrepp på Ulf Kristersson (M) och domedagsprofetior kring vården – så var Jimmie Åkessons tal

Gabriel Ehrling: Identitetskris väntar när gräsrötter och väljare inser att SD har blivit politisk elit

Gabriel Ehrling: Dåligt, dyrt och "högskoleutbildning" i brottslighet – därför blir det värre med hårdare straff

Självförtroendet var det inte fel på, när den enhälligt omvalde Jimmie Åkesson äntrade scenen för att tala till SD:s landsdagar i Norrköping.

Att uppgången i opinionen avstannat, och att stödet till och med dalat de senaste månaderna, viftades bort med att partiets "höst har inte varit den bästa."

Det har den ju förvisso inte. Skandaler – på alla politiska nivåer – har präglat bilden av partiet.

Men talet innehöll också två mycket intressanta förändringar av retoriken, som inte minst visar att den radikalt förändrade migrationspolitiken tvingar SD att förändras.

Varningen till Kristersson (M): "Känn dig inte alltför säker".

Allra tydligast i talet var att partiledarbytet i Moderaterna ställt till det för SD. I stället för Anna Kinberg Batra – som till sist öppnade för samtal i riksdagens utskott, vilket SD-ledningen tolkade som ett första steg in i den borgerliga värmen – har man nu fått Ulf Kristersson. Och hitintills har den nye M-ledaren lyckats upprätthålla bilden av att han efter valet ska kunna regera med SD-stöd, utan att ge partiet stort inflytande över den förda politiken.

För att markera att han inte vill fastna i en situation som liknar den Vänsterpartiet befunnit sig i under årtionden – och samtidigt försöka slå in en kil mellan allianspartierna – ägnade Åkesson därför större del av talet åt att ifrågasätta hur ärliga Moderaterna egentligen är med kursförändringen i frågor som rör migration och integration.

I ett öppet hot om vad som kan vänta den nye M-ledaren efter valet deklarerade Åkesson att innan förhandlingar så "har vi inga som helst lojaliteter".

För att ytterligare inskärpa att positionen på högerkanten inte är given sa han även: "Jag känner för egen del att jag har betydligt mer gemensamt med Stefan Löfven än med Annie Lööf."

Åkesson tog även kraftfullt avstånd från den EU-positiva anda som präglar Liberalerna.

Budskapet kunde inte varit tydligare: Stöd till Moderaterna efter valet förutsätter att Ulf Kristersson börjar visa SD respekt och att Centerpartiet och Liberalerna marginaliseras inom allianssamarbetet, eller än hellre att det skrotas helt och hållet.

Talande nog för det förändrade sättet att se på övriga partierna var det först mot slutet av talet som statsminister Stefan Löfven (S) fick sig en släng av sleven. Då gällde det hycklandet på vägen fram till att Löfven till sist förklarade att det behövdes ett "andrum" i flyktingmottagandet.

Förr pensionerna – nu vården: "Grunden för samhället eroderar"

Domedagsprofetiorna kring utvecklingen av Sverige har under de pågående landsdagarna nått helt nya höjder. I den kampanjfilm som tagits fram inför arrangemanget beskriver Jimmie Åkesson Sverige som vore det en krigszon. (Dramaturgiskt är det lätt att missta filmen för en trailern till en B-actionrulle med Steven Seagal).

Från att tidigare mest försökt få det att framstå som att invandringen till Sverige står mot pensioner till dagens äldre (när det i själva verket är demografin som utgör den stora utmaningen) förändrar SD med landsdagarna svartmålningens innehåll. Med mindre än ett år till valet handlar det nu om vad som beskrivs som en havererad hälso- och sjukvård.

För att visa att SD vill vara med och "rädda" det uppkomna läget bjöd Åkesson övriga partiledare och talespersoner i sjukvårdsfrågor till "nationell samling" för att "knäcka vårdköerna".

Räkna alltså med att SD:s utspel och kampanjmaterial under valåret kretsar kring inställda canceroperationer, läkar- och sjuksköterskebrist, samt nedlagda vårdcentraler.

Men det faktum att SD:s politik på området hittills varit så tunn – och att engagemanget i landstingen, där driften av vården hanteras, varit minst sagt svalt – skvallrar om att det ännu en gång framför allt handlar om att ytterligare försöka piska upp stämningar om att det går utför för Sverige.

Gabriel Ehrling är ledarredaktionens utsände på SD:s landsdagar i Norrköping.

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

Del 5 – Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner