Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling: Identitetskris väntar när gräsrötter och väljare inser att SD har blivit politisk elit

LÄS ÄVEN:

Gabriel Ehrling: Därför avskyr gräsrötterna i Dalarna SD:s intrigerande partiledning

Påståendet att SD vitaliserat demokratin får säkert en del att sätta kaffet i vrångstrupen. Men i vissa avseenden tycks det vara så, vilket också konstateras i boken "Folkstyret i rädslans tid" (Fri tanke 2017), författad av den senaste demokratiutredningens centralgestalter Olle Wästberg och Daniel Lindvall.

Inte minst har det internationellt sett redan höga svenska valdeltagandet ökat ytterligare sedan SD blev en maktfaktor i svensk politik. Mellan val­en 2002 och 2014 ökade deltagandet i riksdagsvalet från 80 till 86 procent.

En sannolikt starkt bidragande förklaring är just SD: Att fler i dag än tidigare känner att det finns ett parti som ger uttryck för de tankar och åsikter man har om samhället. Och även om jag själv inte delar SD:s värderingar, så är det sunt att fler människor känner sig berörda av politiken. Den formar trots allt förutsättningarna för oss alla.

Allt pekar på att SD, som i kväll inledde sina landsdagar i Norrköping, går mot ännu en betydande framgång i nästa års val. Men jag tror också att partiet står inför en oundviklig identitetskris.

Den förenande kraften i rörelsen har hela tiden varit uppfattningen att SD står för något annat än de övriga partierna. Och då inte bara i flyktingfrågan, vilket ju inte ens det stämmer sedan regeringens kovändning 2015. Sverigedemokrater ser sig själva och sitt parti som mer äkta, som en folkets röst och motreaktion till ett av makt korrumperat ”etablissemang”.

Sedan det stora genombrottet i valet 2010 har SD-politiker envist hävdat att det är orättvist att de andra partierna inte vill samarbeta med dem, trots att de nu sitter i de politiska församlingarna. Det är förstås trams. Det finns inget som tvingar Centerpartiet och Liberalerna att samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet heller. Så är det i en demokrati.

Men när det gäller politikens förutsättningar – partistöd, politikerarvoden och att få tjänstemän avlönade av stat, kommuner och landsting – så kunde reglerna inte vara rättvisare. Valresultatet gäller. Och det är här som verkligheten är på väg att krocka med SD:s självbild.

Förr eller senare blir det även för gräsrötter och väljare i bruksorter uppenbart att SD klättrat långt från källarmöten där man, drivet av en genuin känsla av idealism, samlades för att ondgöra sig över ”sjuklövern” som alltid tycker samma sak. I dag är SD ett stort och rikt parti med hundratals heltidspolitiker och tjänstemän till sitt förfogande.

Även i de befolkningsmässigt små skogslänen kvitterar man varje år ut miljontals skattekronor i partistöd och har åtminstone en handfull människor som kan försörja sig på att arbeta med politik.

SD har i det avseendet i allra högsta grad blivit en del av ”etablissemanget”.

I slutändan handlar politik om att faktiskt få något gjort. Lokalt och regionalt har man försummat den uppgiften. Grovt. Och när väljarna märker det kommer de inse att SD i vissa avseenden faktiskt är som de andra partierna. Fast sämre.

Gabriel Ehrling är ledarredaktionens utsände på SD:s landsdagar i Norrköping.

LÄS LEDARREDAKTIONENS ARTIKELSERIE "SD 2017"

DEL 1 – Gabriel Ehrling: "Kritiken och granskningen av dagens SD är för dålig"

DEL 2 – Gabriel Ehrling: "Ofta slappt när SD kallas 'rasistiskt' och 'odemokratiskt'"

DEL 3 – Henrik Johansson: "SD gav väljarna i min hemkommun ännu mer sossepolitik"

DEL 4 – Jens Runnberg: "SD Dalarna släppte fram nazism, kvinnohat och extremism – uteslutningarna har varit många"

LEDAR-TV: "Vi måste formulera en kritik som biter" – DT:s ledarredaktion berättar om den nya artikelserien om SD

Del 5 – Tusentals SD-väljare har inte fått någon politik – vi har siffrorna för din kommun

Ehrling: SD får miljoner men bryr sig inte om Dalarna – sex kommuner utan förslag

Ledar-TV: "SD vill att bara kommuninvånare ska få tigga" – Runnberg och Ehrling om SD:s motioner