Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gabriel Ehrling Perers: Viktig framgång för Demokraterna i natt. Men "tsunamin" uteblev. "Enorm succé", enligt Trump.

På det stora kasinot i Detroit är det svängigt, hippt och fullsmockat med folk. Här är det brokigt i termer av hudfärg och bakgrund. Här är minst lika ungt som gammalt. Här är regnbågsflaggorna lika många som rullatorerna. Dessutom blir det festligt värre.

Valvakan med Demokraterna i Michigan är helt enkelt allt de svenska Socialdemokraterna önskar att de vore och fick uppleva.

Inledningsvis var det dock nervöst. De första valresultaten som rullade in pekade på att Republikanerna gjort ett starkare val än vad opinionsmätningarna förutspått. Men så rätade det upp sig mot slutet och Demokraterna kunde fira med konfetti och Motownmusik.

Det är i skrivande stund klart att Demokraterna återtagit majoriteten i representanthuset. Potentiellt vinner man så många som 35 nya stolar. Detta kommer att bromsa Donald Trumps försök att omstöpa USA. Republikanerna behåller dock kontrollen i senaten, även detta som väntat. Någon "tsunami" för Demokraterna, vilket det spekulerats kring, blev det alltså inte. Knappast heller någon entydig "våg".

Vallokalsundersökningarna bekräftar mediebilden under valrörelsens slutskede: Att mellanårsvalet blev en ”folkomröstning” om Trumps presidentskap. Detta märktes inte minst i det för att vara ett mellanårsval mycket höga valdeltagandet. Trump fick amerikanerna att gå till vallokalerna – både de som var för och emot.

I "rostbältet" vann Demokraterna senatsvalen i Pennsylvania, Ohio och Michigan men förlorade Indiana. Det blev också betydligt jämnare än väntat i Texas, som länge varit själva sinnebilden för ett USA dominerat av Republikanerna, men det räckte inte hela vägen denna gång.

Även om Demokraterna så klart önskat ett ännu starkare gensvar så är resultatet åtminstone tillräckligt för att partiet ska vara på banan för att på allvar kunna utmana Trump om presidentskapet i valet 2020. Nu måste de bara fram med en tillräckligt bred kandidat.

Föga förvånade hade Donald Trump en något annorlunda tolkning av utfallet och utbrast på Twitter: ”Enorm succé i kväll. Tack till er alla!”

En Trumptokighet som kändes lättare att hantera med vetskapen att Republikanernas totala maktdominans i Washington föll i kväll. Men räkna med att detta blir Republikanernas berättelse framöver. Att det var en ”bedrift” att de inte fick mer stryk än vad de faktiskt fick.

Samtidigt blev mellanårsvalet 2018 ännu ett tecken på att USA glider isär. Demokraterna rycker fram i och kring de befolkningstäta städerna och bland de växande minoriteterna. Men Trump och Republikanerna förskansar sig bland vita väljare utanför de stora städerna och ute på landsbygden. De republikaner som väljs om eller in är hårdnackade, de mer moderata krafterna i partiet försvagas ytterligare.

Republikanerna slår ut en sittande demokratisk senator i Florida och vinner guvernörsvalet i samma delstat. Sittande demokrater i senaten åkte också på pumpen i North Dakota och Indiana.

Michigan, där vi befinner oss för valvaka, står ut som ett undantag där Demokraterna får till den ”våg” av framgång över hela brädet det förutspåtts att man skulle nå i landet i stort.

Så även om Demokraterna firar så är det uppenbart att partiet fortfarande inte hämtat sig från valförlusten 2016. Varken känslomässigt eller politiskt. Och även om partiet på många sätt symboliserar det nya och liberala USA så har man ännu inte riktigt förstått varför man förlorade det gamla.