Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gående ska inte behöva ge plats åt skateåkare

Ska kommunen förbjuda gående att satsa på skidåkning? Någon gång under den senaste tiden har det kommit upp en skylt vid elljusspåret i Nacksta där gående hänvisas till “den yttersta kanten av skatespåret”. Enligt en tjänsteman på fritidsförvaltningen är det efter önskemål ifrån skidåkare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Hur många det är som vill åka skate i elljusspåret från Nacksta och runt Sidsjön är oklart men det torde vara avsevärt fler som vill fortsätta gå där. Det är normalt inget problem att gående och skidåkare samsas ifall man har ett eller flera spår för klassisk åkning och utrymme för gående bredvid. Men det fungerar inte att ha både skateåkare och gående på samma utrymme. Någon av kategorierna måste bort innan det händer en olycka.

Både klassisk och skate åkning skall ha möjlighet till åkning i kommunens skidspår men det skall inte vara på bekostnad av de gående. I Sundsvall finns det möjlighet för fin skateåkning bland annat på Södra berget, spåret runt Södra berget och i Töva.

Skateåkning är inte bara för elitåkare men kräver ändå att man är någorlunda vältränad medan klassisk åkning är mer för den vanlige vardagsmotionären. Vasaloppet, som är det stora skidloppet för motionärerna, går i klassisk stil. Om Vasaloppet skulle gå i skatestil skulle en stor del av deltagarna aldrig klara av att åka det. Skidspåren runt Sidsjön (förutom den östra sidan där skidspåren är avskilda) och till Nacksta bör vara endast för gående och skidåkning i klassisk stil.

Rune Hemphälä

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel