Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galleri Granen satsar på att bli ett kreativt nav i city

I dag slår man upp dörrarna för ett nytt kreativt nav i Sundsvalls city.
Galleri Granen rymmer galleriverksamhet, atelje och screenverkstad och utlovar högt i tak vad gäller konstutbudet.
– Förhandsintresset bland konstnärer i stan har varit jättestort, säger Bror Högbom på studieförbundet Medborgarskolan.

I dag slår Galleri Granen upp dörrarna till lokalen på Trädgårdsgatan.

Men det handlar inte bara om ännu en utställningslokal för konst. Verksamheten, som drivs av Medborgarskolan med stöd från Landstinget Västernorrland, kommer att rymma kursverksamhet och en verkstad för screentryck.

– Det hela började med att några av de aktiva i musikhuset Skogen efterfrågade en screentrycksverkstad. Jag frågade ledningen för Medborgarskolan om vi fick dra igång projektet och dem sa ja, säger Bror Högbom på Medborgarskolan Sundsvall.

– Sen växte idén till att omfatta galleriverksamheten, fortsätter han.

Galleridelen rymmer två utställningsrum. Det första, kallat Galleriet, rymmer en stor mängd konst, till stor del av lokala konstnärer.

– Vi har valt att hänga salongshänga konsten, vilket är ovanligt idag. Det betyder att man hänger konsten väldigt tätt. Här ryms allt från moderna figurativa bilder till abstrakta verk, säger Bror Högbom.

– Galleriet ska bjuda på olika genrer. I dag finns det för mycket abstrakt konst. Jag tycker även att man ska kunna få chansen att ställa ut om man till exempel sysslar med fantasymåleri. Det är en medborgerlig rättighet, fortsätter Bror Högbom.

I den inre lokalen kommer man att ha separatutställningar. Först ut är konstnären Sara Vide-Ericsson, som visar relationsmålningar med ett modernt perspektiv.

– Sara går ut Mejan i vår och har väldigt intressanta bilder som visar moderna kärleksrelationer, säger Bror Högbom.

– Om galleriet ska vara öppet för alla, från yrkesverksamma konstnärer till nya förmågor, så ska det vara svårare att få ställa ut i separatutställningen, fortsätter han.

Dagens premiärvernissage kommer också att bjuda på ett bildspel och en föreläsning av den kontroversielle konstnären Lars Vilks, känd bland annat för teckningarna där profeten Muhammed avbildades som rondellhund.

– Han har varit väldigt intresserad av vår verksamhet och bad, praktiskt taget själv om att få komma hit, berättar Bror Högbom.

• Vad kommer han att visa?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag känner mig faktiskt lite halvskakis inför vad han ska hitta på, säger Bror Högbom och skrattar.