Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Galleriabesökarnas oro – personal ryckte på axlarna åt säkerhetslarm

En högtalarröst i Birsta City-gallerian ropade ut: "personalmeddelande, kod 1000". Butikspersonalen ryckte på axlarna – de visste inte vad det betydde.
Nu har galleriabesökare hört av sig till ST, oroliga för säkerhetsnivån på Birsta i samband med det ökade terrorhotet.
– Då har vi brustit i våra rutiner, säger centrumchefen Anna-Lena Wessén.

Annons

Sverige har som bekant höjt terrorhotbilden från en trea till en fyra, på en femgradig skala.

Folket har fått instruktioner att vara extra vaksamma, säkerhetsnivåer har skärpts och polisen ökar sin närvaro på allmänna platser.

Därför blev några besökare i dag oroliga när ett högtalarmeddelande basunerades ut i Birsta City-gallerian: "Personalmeddelande, kod 1000", sa rösten.

– Personalen ignorerade infon och när jag frågade så visste de inte vad kod 1000 avsåg, säger en berörd galleriagäst, och fortsätter:

– I dessa dagar tänker man på terroristattacker. Mycket otäckt och dålig info från personalen.

Centrumchefen Anna-Lena Wessén tar till sig av kritiken.

– All personal som jobbar här ska veta ska veta vad personalmeddelandet betyder. Vet de inte har vi brustit i våra rutiner, säger hon.

För att arbeta i gallerian ska man genomgå en säkerhetsutbildning.

– Innan de får en passerbricka får de en webbaserad introduktion. Vi har också regelbundna övningar.

Hon tar det på allvar men manar till lugn. I förra veckan ska också ordningsvakter ha blivit tillsagda att vara extra vaksamma och noggranna, i samband med den ökade hotbilden mot Sverige.

Och vad gäller just "Kod 1000", ska det inte vara något allvarligt.

– Det är ett förvarningslarm om att något inträffat i fastigheten, som behöver kontrolleras. Det kan vara att det dammar mycket i samband med någon ombyggnad eller att någon värmt maten för hårt i micron. Vi har väldigt känsliga detektorer, säger Wessén.

– Man kan känna sig helt lugn och trygg vad gäller säkerheten. Är det något allvarligt så är det inte så kryptiska meddelanden som "kod 1000".

Läs också: Alla vill hjälpa Erika – får nya julklappar av Birsta City

Läs också: Uppmaningen efter höjda terrorhotet: Var försiktig på internet