Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla hus i hetluften

De gamla pensionärs- och lärarbostäderna i Holm, som i dag ägs av Aros energideklarationer, kan bli nya tillfälliga bostäder för asylsökande om bostäderna får godkänt av Migrationsverket vid besiktning. 156 platser kan bolaget ställa upp med där.

Bostäderna har varit en följetong i Holm på grund av vanskötsel.

Master Bob Collection lät det förfalla först, sedan fortsatte Toboholm Fastigheter på den inslagna linjen fram till konkursen.

Nuvarande ägaren erbjuder logi för 87,50 kronor per person och dygn. Det är det näst lägsta anbuden av alla som kommit in efter Migrationsverkets förfrågan.

Övriga ligger en bra bit över 100-lappen.

– Anbudet har godkänts vid upphandlingen. De ligger överst på vår rangordningslista som gjorts efter prissättningen, säger Sophia Öhvall Lindberg, pressinformatör på Migrationsverket.

Om flera boenden bedöms lika bra avgör lotten, då ligger Holm nära till hands eftersom de lägenheterna bedömts vara en etta.

– Det här innebär inte att vi kommer att placera 156 asylsökande i Holm. Hur mycket bostäderna kommer att användas bygger på hur stora behov vi har, säger Sophia Öhvall Lindberg.

På måndag ska eventuella överklaganden vara inne, om någon överklagar kan det dröja två till fyra månader innan det ärendet avgörs.

Sedan återstår för Migrationsverket att inspektera fastigheterna och se efter att de uppfyller de fastställda krav som finns och vad som utlovats av ägarna.

Fastighetsägaren är ansvarig för att någon finns på plats på asylboendet alla dagar i veckan.

Det krävs också en viss boyta per person och det ska finnas gemensamma utrymmen plus en trygg och stimulerande utemiljö enligt Migrationsverkets nya krav.

Aros energideklarationer har också kommit med anbud med sina fastigheter i Hammerdal, Åre och Bräcke i Jämtland samt Tobo i Uppsala till samma låga pris.

Även Bergeforsparken har lagt ett anbud som blivit antaget men rankats betydligt lägre av Migrationsverket, det var på 56 platser för 184 kronor för logi per person och dygn.