Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla krafter håller leden i trim

Tre pigga pensionärer gör underverk för skoterlederna Timrå kommun. Deras jobb är rätt osynligt, i alla fall under högsäsong.
– Mycket av det vi gör syns inte på vintern, men det blir väldigt tydligt om vi inte har gjort det vi ska, säger Leif Eriksson.

Valter Forsberg, Leif Eriksson och Hans Elf från Timrå snöskoterklubb träffas minst en gång i veckan för att jobba och göra skoterlederna bättre.

– Det finns alltid någonting att göra, säger Valter som haft sitt skoterintresse sedan 1960-talet.

Vintertid är det skoter som gäller för gubbarna, då sladdar de lederna och nöjesåker. Under vår och höst pågår ett intensivt arbete i skogen med att röja sly, avverka, bygga broar och dra om lederna där det behövs.

– Det är kanonkul att vara ute i skogen, säger Hans.

– Det är ett bra sätt att hålla i gång kroppen, fortsätter Leif.

Leif är yngst i skaran och med sina 65 år står han för föryngringen i gruppen – i järngänget. Valter är äldst med sina 75 år och Hans är precis mittemellan dem. De är gamla kompisar och har känt varandra länge. Efter en kort inspektion av området i Tunbodarna bestämmer de sig snabbt för att ta ner några träd som ska användas till en övergång vid diket. Det har avverkats i området och det förändrar förutsättningarna för skoterleden.

– Det här blir bra, då kan vattnet rinna under och skotrarna kommer över på ett bra sätt, säger Valter.

En arbetsdag sträcker sig från tidig morgon till tretiden. På våren brukar de skriva en att göra-lista som de betar av eftersom. I Timrå kommun finns mellan 30-35 mil skoterled. Lederna är indelade i sex områden och Valter, Hans och Leif och en person till ansvarar för tre områden – cirka 15 mil med leder.

– Det blir mycket gång och det värsta är ju att man ska gå tillbaka samma väg man kom. Sedan ska man bära med sig bensin, röjsåg och fika, säger Leif och skrattar.

Seniorerna är överrens om att jobbet med skoterlederna håller dem i gång. Arbetet är bitvis tungt och Valter drar fram stockarna som Leif har kapat.

– Leif är svårast att få stopp på, han kan gå hur långt som helst, säger Valter.

Röjning är det vanligaste momentet och slyn tycks aldrig ta slut. I Stavre har leden dragits om och bort från själva byn. En ny bro har byggts och maskiner dragit en ny väg upp genom skogen.

– I bland får man fundera och tänka hur man kan dra leden, det ska kollas med markägare och SCA som är den stora markägaren brukar vara positiva, säger Hans.

– Arbetet vi gör riktar skoteråkarna och det blir ju bra för alla, både markägare och åkare, säger Leif.

Timrå snöskoterklubb står för materialet som behövs i skogen.

Snöfattiga vintrar är deppigt för skoterentusiasterna, med inställda arrangemang och korta säsonger.

– Vi hoppas på mycket snö så att vi får ut något av allt jobb vi lägger ner, säger Valter.

Valter, Leif och Hans jobbar i ur och skur.

– Har vi bestämt att vi ska träffas och jobba då gör vi det, även fast det kanske inte är så kul att jobba i ösregn, säger Leif.

Just i dag skiner och gubbarna tar sig en kopp kaffe i solen på hygget. Snöskotersäsongen kan snart börja.