Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gamla polishuset i Fränsta blir flyktingboende

I mars kommer det finnas 1 500 flyktingar i Ånge kommun. Många av dem i form av ensamkommande flyktingbarn, vilket bland annat utmynnat i ett beslut om att bygga om det gamla polishuset i Fränsta till HVB-hem.

Annons

Det är i den av kommunfullmäktige beslutade skrivelsen om en andningspaus gällande flyktingmottagandet som en numerär uppskattning lyfts fram.

– Vi passerar snart 1 000 asylplatser, och enligt de planer vi vet om så kommer siffran 1 500 att nås under mars månad 2016, skriver politikergruppen.

Skrivelsen är ett resultat av den tilldelning på 73 ensamkommande flyktingbarn som länsstyrelsen meddelat att Ånge kommun har fått för 2016. En numerär som satt socialnämndens verksamhet under hård press och tvingar fram nya boendelösningar.

– Avtalet har tecknats om, så det handlar om ett sextiotal personer nu. Men då vi redan har 83 ensamkommande barn i vår verksamhet i dag så måste vi agera, säger socialnämndens ordförande Birgitta Sjögren (S).

Bland annat berättar hon att landstinget kommer släppa ett antal elevboenden vid Ålsta folkhögskola som ligger i anslutning till HVB-hemmet Vitalia, vilket gör det möjligt att ta emot ytterligare tio personer där.

– Sedan är också en bygglovsansökan inlämnad nu för gamla polishuset, där vi räknar med att det ska gå att skapa cirka tjugo platser, berättar Birgitta Sjögren.

Går planerna i lås så är hennes bedömning att man ska vara i fas med den tillströmning som väntas efter nyår.

– Utgår vi från tilldelningen så kommer vi ha rätt bra kontroll. Men vi har haft fördelningssiffror förut också, så vi vet att det kan förändras fort, säger hon.

Förutom att man kommit en god bit på väg att vaska fram nya boendeplatser så finns det också en annan lucka som måste täppas till – personaltillgången.

– Vi kan inte ha krav på socionomutbildning längre utan får fokusera på att knyta till oss sunda och rediga människor, säger Birgitta Sjögren.