Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal barnmorska förlöste Tommi Kinnunens roman

En mardrömsförlossning vid förra sekelskiftet är utgångspunkten i Tommi Kinnunens debutroman. Inspirerad av familjefotografier men också av en kvällskurs i novellkonst skrev han romanen som nu översätts till 16 språk.

Annons

Litteratur Den unga välutbildade barnmorskan Maria möter bara misstro. Folket i nordöstra Finland fortsätter anlita de självlärda gamla jordemödrarna. Men när en ung kvinna ligger döende hämtas ändå Maria i ren desperation.

I "Där vägarna möts" skildrar Tommi Kinnunen hur hon räddar kvinnans liv. Barnet är redan dött och den djärva barnmorskan använder kniv.

– Några läsare orkade aldrig ta sig igenom hela boken eftersom den första historien är så hemsk, säger Tommi Kinnunen och berättar i samma andetag att den bygger på verkliga händelser.

Romanens barnmorska är inspirerad av hans pappas mormor, den första riktiga barnmorskan i Tommi Kinnunens uppväxtstad Kuusamo, och av de många historierna om hennes liv.

– Hon dog i början av 1950-talet men jag har hört massor av historier om henne som jag tagit med i boken. Den här brukade min mormor berätta.

Verklighetens barnmorska blev till slut så eftertraktad av bygdens kvinnor att en del som utvandrat till USA och blivit gravida reste hem för att föda, berättar Tommi Kinnunen som dock inte har med just detta i sin roman.

Däremot har han låtit sig inspireras av fotografierna som finns kvar av henne. Bokens Maria är vackert klädd precis som hans anmoder. Hon cyklar och låter senare i livet bygga ett gigantiskt trähus som bränns upp av tyska soldater.

Tommi Kinnunen visar bilderna på sin mobiltelefon. Här finns också ett fotografi av den gamla barnmorskan som slutade sina dagar så fet att ingen orkade bära kistan till graven.

"Där vägarna möts" handlar också om Marias dotter, Lahja, som till skillnad från sin mor drömmer om familjelyckan. Hon gifter sig och får barn men blir men blir så småningom en despotisk svärmor till sonhustrun, som är bokens tredje kvinnliga huvudperson.

– Först hatade jag Lahja. Jag tänkte "hur kan du vara så jävlig?". Men när jag skrev om henne som ung förstod jag orsaken, säger Tommi Kinnunen som under intervjun återkommer till det sociala arvets betydelse.

– Jag blev pappa när jag skrev den här boken, hela tiden tänkte jag på hurdan pappa jag var. Barn till alkoholister blir ofta absolutister och tvärtom. Väljer vi något själva i våra liv, eller är de stora valen redan gjorda decennier tillbaka?

"Hattifnattsvenska" kallar Tommi Kinnunen, till vardags högstadielärare i finska i Åbo, sin svenska under intervjun. Ibland hittar han inte orden, men talar otvunget ändå. Romanen föddes ur en kvällskurs i novellskrivande.

Även om "Där vägarna möts" presenteras om en historia om tre självständiga finska kvinnor är det i en berättelse om förbjuden manlig homosexualitet som romanen verkligen bränns. Kinnunen talar om sin fiktion som ett svar på den finska riksdagsdebatten om samkönade äktenskap. Han upprördes av ett uttalande från en sannfinländare som såg samkönade äktenskap som en skymf mot de finska krigsveteranerna.

Just veteranerna hyllas extra av sannfinländarna som låtit trycka upp deras porträtt på t-shirts för att tacka dem för krigsinsatserna.

Efter riksdagsdebatten syntes Tom av Finlands bögteckningar på Facebook, nu med undertexten "tack 1939-1945".

Tommi Kinnunen ville inte vara sämre.

– Alla deltog i kriget, det var inte så att de homosexuella stannade hemma. Jag tänkte att nu måste jag skriva om en krigshjälte som är bög.