Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal dalahäst fyrdubblade sitt utropspris på auktionen

1 628 objekt fanns till försäljning vid månadsauktionen som hölls av Dalarnas Auktionsbyrå i Borlänge på söndagen.
– Vi brukar ha mellan 1 500 och 1 700 objekt, säger Jan Östensson.

En hel del besökare hade kommit till Auktionshuset på söndagen för att delta i auktionen.

– Men det var faktiskt ännu mer folk förra gången. Det är nog värmen i dag som håller folk borta. Vi kör auktion var tredje vecka året runt, förutom i juli då vi har ett uppehåll. Så detta är vår andra auktion efter sommaruppehållet, säger auktionisten Jan Östensson.

Kan man båda buda via nätet och på plats?

– Man kan lägga bud på nätet fram till auktionsstarten, men sedan är det budgivning här i salen som gäller. Man ska ha en fördel av att vara på plats, säger Jan Östensson.

DT:s utsända bad Jan Östensson om ett tips på något objekt som stack ut lite i mängden.

– Då väljer jag den här dalahästen från Boda utanför Rättvik. Vi får in en del hästar, men denna är något alldeles extra. Hembygdsföreningen i Boda har även låtit ta fram en kopia av hästen och den får man på köpet. Den här hästen blir vår höjdpunkt här i dag, säger Jan Sötensson.

Och han fick rätt. Utropspriset på Bodahästen var på 44 500 kronor och priset steg ordentligt. Det gick flera sus genom publiken när den intensiva budgivningen bara fortsatte och fortsatte. När Jan Östensson slutligen slog klubban i bordet på slutpriset 170 000 kronor applåderas det i auktionssalen. Bodahästens utropspris hade därmed nästan fyrdubblats under budgivningen.

Enligt uppgift ska det vara den dyraste dalahästen som sålts i Sverige.

– Den här hästen är ett original av det som man kallar Bodahäst. Den är tillverkad i Boda två mil norr om Rättvik. Den kommer från en samlare, säger Jan Östensson som höll i klubban på Dalarnas Auktionsbyrå till TT.

Ett praktfullt rekord, tycker han.

– Det här var något helt nytt. Det är nog världsrekord. Det är nog ingen trähäst som sålts för de pengarna tidigare, säger Jan Östensson.

Totalt ropades ett tiotal hästar in.

– Det var väl någon som gick för 10 000, men de var enklare, traditionella dalahästar.