Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammal gas spökar i underjorden

Föroreningar från gasframställning med anor från 1800-talet spökar fortfarande i underjorden i centrala Sundsvall.

Och gamla bortglömda gasledningar finns utspridda över hela stadskärnan.

Men ingen vet riktigt var de ligger.

Länsstyrelsen genomför löpande så kallade Mifo-inventeringar där Mifo står för Metodik för Inventeringar av Förorenad Mark.

Vid det gamla gasverket i centrala Sundsvall finns det i dag gångtunnlar, parkeringsplatser samt gång- och cykelvägar. Den enda byggnaden som är kvar är det gamla elverket på Norra Järnvägsgatan 1, där numera Sundsvall Energi huserar.

Gasframställning pågick här mellan år 1867 fram till 1950 genom torrdestillering av stenkol och i marken har man bland annat hittat höga halter av PAH (polycykliska aromatiska kolväten) samt bly. Länsstyrelsen klassar ändå området bara som risklass 3, med måttlig risk för hälsa och miljö. Man utgår från att nuvarande markanvändning är industrimark "samt att stora volymer förorenade massor troligen är bortgrävda".

– Jag har försökt få fram vart man forslat de här massorna, men det är det ingen som vet. Förmodligen gjorde man det här på 60- eller 70-talen och de kan ligga som fyllnadsmassor någonstans eller på någon tipp, säger Maria Olsson, miljöutredare på länsstyrelsen i Västernorrland.

Hon berättar att vanligtvis är gasverkstomterna förorenade och dessutom förmodar man att det finns gamla gasledningar i ledningsgravar inom hela stadskärnan. Och man utgår från att det har avsatt sig en del gifter även i rören.

Hur pass allvarliga är föroreningarna i gasrören?

– Det brukar vara gasverkstomten som är mest förorenad, gasrören brukar inte vara lika allvarliga. Men det kan ligga någon stump här och där, säger Maria Olsson.

På Mittsverige vatten bekräftar driftchefen Stefan Hanning att man då och då träffar på de gamla gasrören.

– Vi har stött på gasledningar vid Västra Långgatan och även vid Södra Järnvägsgatan. Och jag vet att även fjärrvärmen har stött på de här rören, säger Stefan Hanning.

Rören ser ut som gjutjärnsledningar som oftast ligger på ett djup av en meter.

– Men vi låter rören ligga kvar, även om vi tar bort en bit om det behövs, säger Hanning.

Eftersom rören är så antika har inte heller kommunen koll på deras exakta lokalisering.

– Jag har aldrig ställt inför frågan. Men jag vet att när jag jobbade på gatukontoret så stötte vi på dem. Men det är väl precis som gamla va-ledningar som ligger kvar i marken, säger Bertil Lindström, avdelningschef på stadsbyggnadskontoret i Sundsvalls kommun.