Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammalt kulturarv kan förstöras

/

Heffners herrgårds framtid är osäker. Den historiska byggnaden ska antingen rivas eller rustas upp.

– Om fastigheten demoleras kommer Sundsvall förknippas ännu mer med kulturbarbari och grå betong, säger författaren Nils Johan Tjärnlund.

Annons

HSB planerar att bygga ett nytt bostadsområde på Solhöjden 31, på samma mark som Heffners herrgård ligger i dag. Det gör att kulturarvets framtid är osäker.

– Om detaljplanen godkänns kommer vi göra en utredning för att se över hustes skick. Finns det en chans att göra någonting bra av det så kommer vi att rusta upp herrgården och bygga de nya husen runtom. Annars kommer det att rivas, säger Åke Jansson, byggchef på HSB.

1888 byggdes herrgården som en disponentbostad vid Heffners sågverk.

– Om herrgården rivs vore det en oersättlig förlust som gör Sundsvall till en mindre attraktiv stad i framtiden, säger Nils Johan Tjärnlund, som i ett yrkande till kommunen vädjar om fastighetens fortlevnad.

Herrgården har stått tom i cirka sju år, utan att någon större insats har gjorts för att upprätthålla dess skick.

– Senast den användes var av ett kontorsföretag. Det har tagit så lång tid eftersom detaljplanen ska bli klar och godkänd. Vi hade gärna sett att det hade gått snabbare, säger Hans Axelsson på Diös.

HSB köper planområdet om detaljplanen, som tagits fram av Diös, godkänns av kommunen.

– Vi avvaktar på att detaljplanen ska godkännas, sedan tar HSB över färdigutvecklingen av området, säger Hans Axelsson.

Det kommer troligen att ske i kommunfullmäktige den 30 september. Och om HSB anser att Heffners herrgård ska rivas måste de ansöka om rivningstillstånd hos kommunen.

– Om detaljplanen godkänns är vår förhoppning att påbörja byggnadsarbetet av solhöjden under 2015. Innan dess kommer vi bland annat se över vad som ska göras med Heffners herrgård., säger Åke Jansson på HSB.

Annons