Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gammalt Midlanda-avtal gäller inte längre

Midlanda-avtalet från 1940-talet gäller inte.

Arkivfyndet som väckte förhoppningar om att staten tagit på sig evigt ansvar för flygplatsen har passerat bäst före-datum.

Kopian på det gamla avtalet som slog fast att staten tog på sig ansvaret för drift och underhåll av Midlanda flygplats på obestämd tid hittades av Härnösands kommun i december.

I Sundsvall började man då gräva efter originalet – och fann det. Men efter att stadsjurist Ann-Sofi Holmquist granskat dokumentet, försvann de kommunpolitiska förhoppningarna om ett statligt, livslångt driftslöfte.


Kronan skötte driften

När avtalet tecknades var flygfältsmarken kommunägd. Den uppläts gratis i utbyte mot att Kronan stod för driften. Men allt ändrades år 1991 då flygplatsen såldes till Midlanda centrum.

– Då föll förutsättningarna för avtalet eftersom marken inte var kommunägd längre, säger Ann-Sofi Holmquist.

1999 köptes Midlanda av Luftfartsverket, som 2010 sålde vidare till nuvarande ägaren Swedavia. Och nu när staten släpper ägaransvaret ser det ut som att Timrå, Härnösand och Sundsvalls kommuner måste ta på sig det, om än motvilligt.


Timrå har sagt ja

Kommunstyrelsen i Timrå har sagt ja till övertagandet. I Sundsvall ska saken behandlas på måndag och i Härnösand den 6 mars.