Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Går inte med på att gång- och cykeltrafiken ska prioriteras

Jag anser att det finns en mångfald av olika lösningar för att komma ner till hållbara tal när det gäller exempelvis utsläpp i Sundsvall. Ett sätt är bland annat att bibehålla antalet filer vi har i dagsläget på gamla E4, för att inget extra hinder i trafikflödet ska uppstå.

För pluskunder: Efter cykelbeskedet – Motormännen går i taket: "Åtminstone konsekvent i tokigheterna"

I den utredning av olika färdmedel vi har från 2009 (finns ännu ingen ny, uppdaterad), ser vi resmönstret enligt tabell:

Bil – 73 procent.

Gång – 12 procent.

Kollektivtrafik – 10 procent.

Övrigt – 4 procent.

Cykel – 1 procent.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I det nya förslaget till parkeringsstrategi för Sundsvalls kommun, vill vi att det hållbara resandet ska öka, vilket jag också stryker under. Dock vill man se en prioritering av trafikslagen för personresor enligt översiktsplan 2021, Rikare, Åtgärdsprogram för friskare luft, med flera dokument, enligt prioriteringsordning:

1. Gång och cykel

2. Kollektivtrafik

3. Bil

Denna turordning kan jag inte skriva under på då vi har ett resmönster där 73 procent åker bil. Att bilen kommer sist i prioritering, och gång- och cykel med 13 procent kommer först, när bilen är vårt absolut största trafikslag är inte förenligt med hur jag ser på resandet i Sundsvall. Jag vill inte ha ett Sundsvall där valfriheten inskränks, jag vill själv välja om jag ska köra med min bil och handla, eller om jag ska bära tunga matkassar, eller cykla i snömodden och lasta matkassarna på cykelstyret.

För Plus-kunder: Nu prioriteras cyklister över Sundsvalls bilister

Jag anser, tillsammans med Liberalerna, att samtliga tre trafikslag ska viktas lika.

Därmed har vi prioriterat fortsatt bilåkande, vi prioriterar utbyggnad av gång och cykelvägar. Däremot råder vi i stadsbyggnadsnämnden inte över kollektivtrafiken, som vi dessutom i senaste tidens rapporteringar ser, uppenbarligen lämnar mycket att önska.

Gunilla Molin (M)

Gruppledare stadsbyggnadsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel