Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsförsäljning är en fara för monopolet

Med anledning av debatten om gårdsförsäljning.

Visst är det mysigt att en solig dag åka till en gårdsbutik på landet och handla lite av varje, till exempel ost, getmese och maskrosmarmelad. Det som en del anser vara viktigt är att gårdarna även ska få sälja alkoholhaltiga drycker. Jag kan inte förstå varför alkohol har så stor betydelse, och om man absolut vill ha ett glas vin eller en öl till den goda osten besöker du Systembolaget. Där finner du ett betydligt större och intressantare sortiment än vad gårdsbutiken erbjuder. Väl hemma får du en god och mysig kväll.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att tillåta gårdsförsäljning av alkohol innebär ett hot Systembolaget, och om vi börjar släppa på monopolet lite grand kommer EU att reagera och kräva att vin och öl ska finnas i alla butiker vilket gör att alkoholskadorna och även vårdkostnaderna kommer att öka. Tack vare monopolet Systembolaget har vi i Sverige mindre alkoholskador än flera andra europeiska länder, som Frankrike och Spanien.

Det är en majoritet av svenskarna som vill ha Systembolaget kvar. Dessutom har personalen på Systembolaget en gedigen kunskap om sitt sortiment och får fortlöpande utbildning om produkterna. En kvalité vi ska vara rädda om.

Gunilla Lindskog

Västernorrlands läns nykterhetsförbund Blå Bandet

Läs även:

Gårdsförsäljning är diskriminerande mot utländska tillverkare

C: Tillåt gårdsförsäljning av alkohol – för en levande landsbygd

S: Ogenomtänkt C-förslag om gårdsförsäljning av alkohol

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel