Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gårdsmejeriet tar form

Eget gårdsmejeri, butik och kafé.
Det ska bli verklighet i Gåltjärn utanför Kovland.
– Men riktigt när det blir premiär vågar vi inte säga ännu, förklarar mjölkbonden Arne Jakobsson.

Han och hustrun Gunilla har gården, men i mejeriprojektet är också Leif Högberg med som kompanjon.

Idén har funnits en tid, vilket ST också tidigare berättat om, men nu har det hela tagit fart.

Själva mejeriet ska ligga i en byggnad som redan fanns, men som gjorts om en del. Dessutom har de byggt på en lika stor del som ska bli både butik och kafé.

Ytterväggar och tak är på plats och betonggolvet i mejeriet är precis gjutet.

– Vi fick inga stödpengar till satsningen, eftersom de var slut hos länsstyrelsen, så jag har fått avverka lite skog för att klara investeringen. Vi gör också det mesta själva på ledig tid och får en del hjälp av byborna, säger Arne Jakobsson.

Utrustning har man redan köpt från det nedlagda mejeriet på Rotsjö gård, Härnösand, och om ett antal månader ska här produceras och säljas ost – både hård och mjuk – yoghurt och filmjölk.

– Vi har räknat med att 50 000 kilo av gårdens drygt 200 000 kilo mjölk ska gå till gårdsmejeriet. Går det sedan bra så har vi kapacitet att fördubbla produktionen, förklarar Leif Högberg.

Han tror dessutom att man i butiken kommer att sälja andra produkter också, som sylt, saft, marmelad och kanske ostkaka.

För att lära sig mer om hur man gör ost har man varit i väst. Närmare bestämt på studiebesök på ett antal gårdsmejerier i Jämtland.

– Där har man väldigt mycket lokalproducerat, och de har varit väldigt hjälpsamma. det behövs mer sådan här också, tycker Arne Jakobsson.