Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gärna sol och bad, men inte i Turkiet

Annons

Du som är ute efter utlandssemester med sol och bad men egentligen inte bryr dig så mycket om vilket land du åker till, bör tänka till en extra gång.

Rysskräcken har fått nytt liv och nog finns det visst fog för det med bombplan och smyginvasion i Ukraina. Att åka på semester till Ryssland skulle nog ganska många anse som opassande eller nästan som att stödja en fiende.

Men att åka till Turkiet som så många gör, är det så passande egentligen?

Att åka till Turkiet och njuta av sol och bad har blivit det normala för många svenskar. Turkiet är sedan länge ett av de länder som håller flest journalister fängslade. Den turkiska staten har länge förtryckt minoriteten kurderna genom att bland annat förbjuda undervisning på kurdiska. Just nu finns det andra skäl till eftertanke.

Turkiet är nämligen ett land med tveksam hållning gentemot terrorrörelsen Islamiska Staten. IS som snabbt har tagit över stora delar av Syrien och Irak och vars krigföring kan beskrivas som folkmord mot yazider och kurder. Den turkiska underrättelsetjänsten ska ha hjälpt till att förse islamistiska rebeller i Syrien med vapen. Vapen som idag är i händer på IS eller likasinnade. Det visar hemliga domstolsdokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av. Det har flera gånger förekommit nyheter om att kurder i Turkiet som vill hjälpa kurder på den syriska sidan inte släpps över gränsen. Däremot kan européer och andra som vill ta värvning i IS vandra över gränsen utan problem. Jag vill därför påstå att Turkiet indirekt stödjer IS.

Turismen är en stor inkomst för Turkiet. Genom att åka på semester till andra länder visar du respekt för de som hotas av IS krigföring.

Anders Malmros

Vänsterpartiet Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel