Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästis i Östavall kan bli flyktingförläggning: "Behöver inte konkurrera om utrymmet"

För ett halvår sedan öppnades åter Gästis i Östavall.
Nye ägaren Khald Gadaev gjorde i ordning fyra rum att hyra ut och satsade samtidigt på husmanskost i lunchrestaurangen.
Nu har han ansökt om bygglov för att starta flyktingförläggning i det gamla hotellet.

Annons

Restaurangen på andra våningen fortsätter han att driva som vanligt. Enligt Khald Gadaev går restaurangen bra, han har två anställda och så jobbar han själv i verksamheten.

Eka-fabriken och skogsbolagen bidrar med kundunderlaget, och det gör att restaurangen går runt. Men han sticker inte under stolen med att det kostat en hel del med att renovera lokalerna i trevåningshuset.

Läs också: Nu öppnar han dörrarna på Gästis

– Det är ett stort hus så restaurangen och asylboendet behöver inte konkurrera om utrymmet. Huset är ungefär 400 kvadratmeter totalt och restaurangen är på 160 kvadrat, säger Khald.

Sex rum är iordninggjorda för att hysa tre till fyra personer vardera.

– Allting är klart, jag har redan målat och tapetserat. Det är stora rum, så det kommer att bli bra. Jag kommer att kunna ta emot mellan 18-27 personer, säger Khald optimistiskt.

En firma har utfört brandskyddskontrollen och lämnat vidare till brandskyddsmyndigheten.

– De har kontrollerat allt, alarm, dörrar, kök och matrum.

Och Khalid har planer för en glasveranda med en bar som kan vara öppen året runt.

– Jag gillar Östavall och Ånge kommun. Det är litet men trevligt och jag har kommit hit för att stanna. Människorna här är väldigt trevliga. Nu letar jag efter ett hus att köpa, säger Khald Gadaev.

När de nyanlända gästerna kommer vet han ingenting om. Nu väntar han på att myndigheternas pappersexercis ska ha sin gång.

– De var positiva på Migrationsverket, nu väntar de bara på brandskyddspapperen och bygglovet, säger Khald Gadaev.