Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönikören: Att jaga nya pengar och fota livet till Instagram – är det livet?

 
Gästkrönikören
Visa alla artiklar

Jag vet inte hur det hände, men jag låg och Instagram-scrollade som man gör en söndagskväll och befann mig plötsligt hos en gammal bekant som levde ett liv som tog med mig på en resa som jag hade svårt att vakna upp från.

Va? Har hon fått barn? Med en hippie? Som hon träffade utomlands?

Längre ner på kontot togs jag med på fantastiska resor och äventyr. Jaha, det var så de möttes. Långt struligt hår i sjal och tunikor på cyklar och vid stränder och utsiktsplatser och eldar. Naturliga brunbrända skrattrynkiga ansikten som lyste av glädje och livsbejakande.

Tillbaka högre upp, gravidbilder i samma anda som hyllade den gudomliga varelsen som är kvinnokroppen. Och så nuläget, för att runda ihop allting, en vacker rufsig liten kärleksbebis och en lycklig strålande familj. Som snart ger sig iväg på nya äventyr.

Någonting hände inom mig. Det är svårt att säga om jag blev kokhet eller iskall. Gud vad jag är tråkig som sitter här i min gråa soffa i min så prydligt dekorerade lägenhet i den här småputtriga staden.

Är det det här som är livet? Att jaga nya pengar så vi kan fota livet och göra Instagram-tavlor av det? Är det istället som henne man ska leva? Vad betyder det när man blir så betagen av någon annans liv och öde?

Jag återkommer som så ofta till tanken om vad som är mitt eget öde. När ska det ske, det här omtalade ödet? Lever jag i det eller vad ska jag göra för att hamna i det? Jag vet inte hur jag hamnade i hennes liv, men jag tror att det var för att få tänka till över mitt eget.

Så har hon valt att leva. Hur har jag valt att leva? Och varför? Vad är det som är viktigt för mig? Utifrån min familjebakgrund och min historia? Vilka är mina gåvor och talanger? Hur lever jag ett liv i balans? Utifrån allt det?

Det är inte lätt att leva ett liv där alla livets olika tårtbitar motsvarar ens drömläge, jag tror inte heller att det är möjligt. Men vad är viktigast? För mig har balans alltid varit viktigt. Kontraster mellan stillsamt och fart. Mellan eftertanke och äventyr. Tryggheten i ett trivsamt hem. Att ha fina relationer runt mig. Att få utöva mina kreativa uttryck och känna mig fri och flödande. Att inspirera andra.

Kanske behöver jag inte vara en hippie på resande fot för att vara den personen jag vill vara. Kanske är jag henne redan. Inte fullt ut. Varje dag är ett steg närmare mot att våga bli mer genuin mot mig själv. Det kräver ansträngning. Ofta är det lättare att scrolla på Instagram. Vem vill du vara?

Marie Magnusson

Fakta: Gästkrönikören

Namn: Marie Magnusson

Ålder: 33 år

Sysselsättning: Studerar kreativt skrivande och arbetar deltid som undersköterska.

► Vill också skriva en gästkrönika?

Gör så här: Skicka en krönika på 2 500 tecken samt en bild på dig själv med en neutral bakgrund till aos@st.nu. Skriv även ditt namn, kontaktuppgifter, ålder och sysselsättning.