Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönikören: Fångad i tevefåtöljen nu som då – jag minns lördagskvällarna med Hyland

Artikel 74 av 74
Gästkrönikören
Visa alla artiklar

Idrottsutbudet i våra tevekanaler är ofantligt stort, påstår de som inte gillar sport. Jag gillar sport, men kan hålla med till viss del, när program som Vinterstudion går igång från 09.00 till afterski framåt kvällningen.

Tack vare den digitala tekniken finns så mycket annat att välja på. I mitt betalpaket ingår serier, såpor, kultur, natur och filmer. Men också en del avskyvärda skämsprogram. Mediernas ”kreativa idéer” skapar program som man talar om som förnedringsunderhållning. Utsatta och originella personligheter placeras framför kamerorna, och absurda inslag varvas mellan långa och täta reklaminslag vilket genererar intäkter till att hålla igång överflödet av oönskade och usla tevetimmar, som snärjer oss tittare i sofforna framför storbildsskärmarna. Plussar vi på med övriga tjänster via internet, där programmen kan ses utan ”avbrott” kan vi verkligen tala om att bli fångad i tevefåtöljen.

Allt är inte skräp, långt därifrån. Jag var med om tevens genombrott. 1958 fick familjens vardagsrum hemma på Alnön en ny möbel, ett ”heligt” altare, där vi trollbands av myrornas krig och testbild innan Lennart Hylands hörna kom in i rutan och presenterade gubben i lådan, Carl-Gustaf Lindstedt. Lördagskvällarna blev den ”lägereld” alla talar om. Det var en spännande kavalkad med dåtidens skådespelare och artister som på så sätt för första gången ”kom på besök” i våra svenska hem.

Jag är för ett, fritt från reklam, fortsatt oberoende public service. Ser med tillförsikt fram emot en tillvaro där nyheter, utan avbrott presenterar ”verkligheten” i krigets Syrien, analyserad av korrespondent på plats. Det diskuteras flitigt kring det expansiva medieutbudet. Nya kanaler tillkommer ständigt och vi bombarderas med appar för att hitta rätt i programdjungeln.

Jag får erkänna att det senaste halvåret har teven blivit mera betydelsefull för mig och andra som kallas riskgrupper. Det finns ”guldkorn” att plocka upp i vår isolering. Har bland annat har fastnat för Peter Haber och Ingvar Hirdvalls rolltolkningar i filmerna om Beck. Deras småprat mellan ruskiga mord är ett sådant ”guldkorn” som får mig att titta vidare, trots plågan av irriterande reklamavbrott då jag sitter där fångad i tevefåtöljen…

Kurt-Göran Öberg

Fakta gästkrönikören

Namn: Kurt-Göran Öberg

Ålder: 77

Bor: Själevad i Ångermanland, född på Alnö.

Sysselsättning: Tidigare köpman i kontorsbranschen. Har tecknat hela sitt liv, skriver dikter och har medverkat i olika publikationer om sin hembygd Alnö.