Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästkrönikören: Tänk om alla yrkesgrupper skulle nagelfaras på samma sätt

 
Gästkrönikören
Visa alla artiklar

I dag lever vi i en värld där många saker är utsatta för allmänhetens bedömningar på gott och ont. När vi i dag bokar hotell kollar vi TripAdvisor eller liknande för att se besökarnas poängsättning. Samma gäller för restauranger – glada tillrop eller rena kapningarna.

Många gånger kan en dålig dag hos personalen eller hos besökaren generera nattsvarta kommentarer för stället, omvänt kan det en bra dag lyftas till skyarna. Tänk dig kära läsare vad som skulle ske om arbetsplats efter arbetsplats och person efter person skulle nagelfaras på samma sätt.

– I dag klippte min frisör snabbt och fint, hen var dessutom jättetrevlig. Vi ger tio poäng.

– Klipp dig aldrig hos min frisör, hen förstörde min frisyr idag och var allmänt otrevlig, tid tog det också...

Eller...

– Gå aldrig på vårdcentralen i byn, de är sena, otrevliga och arroganta...

– Tandläkarkliniken i byn ger vi 10 plus.

Samma sak skulle kunna gälla i praktisk taget varje yrkesgrupp. Tror att det skulle kunna knäcka de flesta anställda på några veckor om de fick utstå samma analys som restaurang- och hotellpersonal och nagelfaras offentligt i sitt dagliga värv.

Det finns givetvis också flera positiva sidor av allmänhetens insyn och förmedling av sin upplevelse. Prisbilder på konsumentprodukter är av godo. Många produkter som har jämförbara alternativ är direkt utsatta, där väljer kunden vanligtvis det billigaste. Vinnarna blir de som har starka varumärken och förmågan att kunna ta betydligt mer betalt än sina konkurrenter med i princip samma produkt.

Eller kanske:

– Läraren i 8:e klass på vår skola fick i dag 2 poäng av 10. En usel insats på samtliga lektioner utom gympan. Vänligen dela detta, gärna med bild...

Vad är då sensmoralen av denna lilla omvärldsblick? Jo, förr i tiden jagades den hårt förvärvsarbetande personalen av sina lika hårt drivande chefer. Minsta misstag kunde leda till utskällningar och till och med uppsägning. Nu har alltså dessa despoter, som det många gånger var, ersatts av en minst lika krävande allmänhet. Fördelen då var att det hölls inom familjen och arbetsplatsen. Nu fläks det ut i offentligheten av den anonyma allmänheten och gör säkert många gånger värre skada.

Bättre förr eller…?

Gästkrönikören: Ulf Broman

► Ålder: 58 år

► Sysselsättning: Som entreprenör och ambassadör för Kustvägen

► Bor: Njurunda

Vill också skriva en gästkrönika?

Gör så här: Skicka en krönika på 2 500 tecken samt en bild på dig själv med en neutral bakgrund till aos@st.nu. Skriv även ditt namn, kontaktuppgifter, ålder och sysselsättning.