Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kevin mötte varg på hemvägen

Kevin Scherp körde på riksväg 76 mellan Furuvik och Gävle när han mötte en varg. Vargen sprang mitt på vägen. Kevin tog upp mobilen och filmade.

Annons

Natten till onsdagen filmade även Vedran en varg – på Söder.

Det var klockan 03.30 natten till tisdagen. Gävlebon Kevin Scherp, 23, var på väg hem från jobbet på Forsmark. Plötsligt fick han se en varg på vägen mellan Furuvik och Gävle.

– Jag var lite trött och ville inte tro mina ögon. Jag saktade in, ringde polisen och sa att det fanns en varg eller en väldigt stor hund på vägen.

Han började filma vargen. På filmen ser man hur vargen försöker fly in i skogen, men hindras av stängslet.

Då vänder vargen ut på vägen igen och springer mitt på vägbanan tills det kommer en långtradare. Vargen flyr då åter till vägrenen men återvänder snart igen och springer framför Kevins bil en stund innan den viker av mot andra sidan vägen.

Rovdjurshandläggare Sara Sundin och naturbevakare Göran Vesslén på Länsstyrelsen Gävleborg har tittat på filmen och kan bekräfta att det med största säkerhet rör sig om en varg.

– Man ser det på färgsättningen och att den är så stor. Man ser det också på att den är rädd och vill tillbaka in i skogen, men stoppas av staketet, säger Sara Sundin

Hon kan dock inte säga säkert om det är vargtiken som har ett revir mellan Dalälven och Gävle, det så kallade Glamsen-reviret, eller en ensam varg på genomresa.

– Den som möter en varg på vägen ska bete sig som om det vore vilket djur som helst: Sakta ner och köra försiktigt, säger hon.

Mer läsning