Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Bastubilen hetast på Speed Weekend

Han som fick idén om att hans bil skulle ha en bastu i sig heter Jarko Andersson.
Han kommer från Stockholm och tävlade i helgen i Årsunda under Speed Weekend för att få titeln "Snabbaste Bastun".

Annons

Bastubilen var het på olika sätt. Förutom att det var över 100 grader inuti den så blev den även en het snackis bland publiken under eventet.

Jarko Andersson från Stockholm är ägare till bilen. Han byggde den själv, vilket tog cirka 150 timmar och som mest får åtta personer plats inuti den.

Under lördagen var det den andra dagen av Speed Weekend i Årsunda och bastubilen skulle sättas på prov. Såvitt Jarko Andersson visste hade ingen annan försökt slå ett hastighetsrekord med en bastubil, så vilken hastighet de än kom upp i så skulle han bli nöjd.

90 kilometer i timmen kom den rullande bastun upp i som snitthastighet och Jarko var påtagligt nöjd efteråt.

– Det där var bland det roligaste jag har varit med om. Det var lite ryckigare och skumpigare än vad man är van vid när man bastar annars. Jag chansade på att vi skulle komma upp i 80 kilometer i timmen som snitthastighet, men vi klarade oss upp i 90. Det är jag jättenöjd med, säger Jarko Andersson.

Under tiden som Bastubilen tänjde på sina gränser för att köra så snabbt som möjligt så satt Jarko och tre vänner inuti den. Tillsammans med Lasse Lundin och Stefan Boberg eldade Jarko upp bastun till över 100 grader under tiden som bilen körde. Till slut gav termometern upp och smälte delvis sönder.

– Det blev väldigt hett där inne. Precis innan vi åkte i väg la vi oss i snön vid startstrecket och badade av oss, det var väldigt skönt och behövligt.

Föraren av bastubilen, Dan Sommermark, var inte avundsjuk på Jarko, Lasse och Stefan som fick basta under tiden som hastighetsrekordet sattes.

– Jag har redan bastat, så jag är nöjd. Jag är chauffören!

På utsidan ser bilen inte ut att gömma en bastu inuti. Kanske ger den metalliska skorstenen på taket en hint, men inte mer än så. På insidan är bilen i stället heltäckt av trä och bastun värms av en kaminbrasa. Självklart finns det björkris att piska sig med och vattenkanna med slev för att hälla över lavastenarna som värms av kaminen.

Tycker folk att bastubilen är en briljant idé eller en idiotisk sådan?

– Det är väldigt sällan jag har hört någon säga att den är idiotisk. Många har i stället sagt och frågat om jag inte kan bygga en åt dem också. Väldigt många vill även komma in och basta med oss, för de tycker att det ser mysigt ut.

Jarko åker tillbaka till Stockholm under söndagen, för på lördagskvällen efter tävlingen skulle det bli fest. Vid frågan om det skulle bastas i bilen under lördagskvällen var svaret självklart: Ja!

Mer läsning