Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krigsslutet firas världen över

I dagarna är det exakt 70 år sedan andra världskriget tog slut. Men dagen, som på många platser världen över firas med glädje, innebär också en påminnelse om ett av den moderna historiens största trauman.

Annons

I Storbritannien firas krigsslutet i dagarna tre, bland annat med två tysta minuter som hålls över hela landet vid samma tidpunkt som landets dåvarande premiärminister Winston Churchill förkunnade freden i ett historiskt tal 1945 – klockan 15 brittisk tid den 8 maj. Sedan kommer ett hundratal speciellt uppsatta lyktor att tändas i brittiska städer vid solnedgången.

Storbritannien och Frankrike uppmärksammar fredsdagen, eller "VE Day" respektive "La fête de la victoire", den 8 maj, och i Paris inleds minnesstunden med att president François Hollande lägger en krans vid Den okände soldatens grav.

Andra världskriget är på många sätt fortfarande ett öppet sår hos det franska folket, och även om fredsdagen är en glädjestund så bör den som turistar i landet göra sitt bästa för att undvika en krigsrelaterad "faux pas".

– Om du har fransmän i din omgivning bör du vara väldigt försiktig. Kriget är ett känsligt ämne och många vill fortfarande inte prata om det, säger den franska språkläraren Géraldine Lepère till USA Today, och liknar traumat vid hur Vietnamkriget satte sina spår i stridande amerikaner.

En som upplevde fredsdagen på plats i Stockholm 1945 är Arne Andersson, som på den tiden arbetade som smörgåsnisse på Berns Salonger.

– Jag jobbade den dagen, men det var väldigt festlig stämning på Berns, och när jag åkte hem var stämningen på stan mycket livlig, säger han till TT.

Även om Sverige inte var stridande part så var det många som längtade efter att få lägga kriget bakom sig.

– Det var allmän glädje, för det började släppa litet på ransoneringen av godsaker som kaffe och choklad. Man såg med glädje fram emot att det skulle bli bättre på matbordet, framför allt bättre bröd. Det svarta brödet man fick äta under kriget fick det att mullra i magen, säger Arne Andersson.

Mer läsning

Annons