Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta fikarast – det tjänar du på

/
 • Mattläggaren och egna företagaren Sverker Thornberg har inga jobbarkompisar men fikar i alla fall. Ibland har han möten med kunder och då åker kaffepannan på. Tre koppar kaffe om dagen brukar det bli.
 • Så där en tio koppar per dag klämmer Jesper Pettersson och Per Åkerlind i sig. Oftast dricker de kaffe i samband med kundmötena.
 • Ulrika Strid på Dialect fikar två gånger om dagen.  – Det är viktigt med fikat. Man behöver ett avbrott i arbetet och då hinner man prata med kollegorna.
 • Eftersom det blir väldigt varmt och fuktigt i ett växthus har Johanna Hinders och hennes kollegor på Plantagen schemalagda fikaraster.  – Man sitter oftast ensam, läser en tidning eller är ute på sociala medier.
 • Ronny Rasmusson på Gefle Karttryck tycker det är viktigt med fikarast.  – Det är svårt att lösa problem när man är i processen. En fikapaus är som kontemplation och kan göra att det blir så mycket enklare. Man släpper ner axlarna.
 • Ordet fika finns belagt sedan 1910 och har bildats av sidoformen av ordet kaffe som är kaffi.
 • I år kom en ny bok ut som ska lära amerikanerna att fika på riktigt. Men amerikanerna är redan på god väg. En svenskamerikans kafékedja med namnet Fika finns redan i New York sedan 2006.

Fika är trevligt. Men det är mycket mer än så. Det är socialt, avstressande och höjer koncentrationsförmågan. Alla tjänar alltså på att fika.

Annons

Den här dagen finns det fikabröd på bordet hos Koneo. Fluffiga munkar med glasyr!

– Det är rester efter ett kundbesök, berättar Jesper Pettersson. Vi fikar ofta, sitter med kunden och tar en kopp kaffe så tio koppar om dagen är inte ovanligt.

Mest blir det kundfika, mer sällan träffas arbetskamraterna vid bryggaren men på måndagsmorgnarna har de en fast fikarast. Då pratar de om den kommande veckan.

– Fikat är viktigt. Att bjuda på kaffe är en välkomstgest. Näst efter hälsningsfrasen kommer nästan alltid "vill du ha en kopp kaffe?", säger Per Åkerlund. Det blir mindre formellt att sluta avtal vid fikabordet.

Den rostade lilla bönan är en central del av våra vardagsvanor. Finlands toppar konsumtionen av kaffe men Sverige ligger inte långt efter. Kanske beror vår ökande konsumtion till viss del på storleken på kopparna.

– Min farmor, 94 år, berättade att de ofta gick på kondis och fikade i timmar men då var kopparna små, säger Per och visar hur han försöker hålla i liten kopp med sina manshänder.

Vid rundringning till några olika stora arbetsplatser för att höra hur de har det med fikarasterna är det ingen som vill erkänna att de fikar.

De blir lite generade, som om de blev ertappade med att lata sig. Men många tar fikapaus både på förmiddagen och på eftermiddagen. Pensionerade professorn i kommunikation på Linköpings universitet, Viveka Adelswärd, vet det. Hon har forskat i ämnet och kommit fram till att vi blir både mer kreativa och mer sammansvetsade av att fika.

Till universitetets webbtidning säger hon så här:

– Vi träffas under informella omständigheter, utbyter information och kommenterar det som händer. Under fikapausen bryts hierarkierna och man fikar tillsammans oavsett makt och ställning. Gemensamma fikapauserna är viktiga för en arbetsplats, det har företagsekonomer visat. De ger en paus i jobbet och både medarbetare och arbetsgivare får mycket tillbaka. Under fikat talar vi ofta om arbetet och får veta vad som är på gång i organisationen. Vi sonderar varandra och släpper fram lite av privatlivet, vilket kan skapa förståelse för kollegor som för stunden har det lite tufft och agerar därefter.

Fackförbundet ST är också positivt till fikarasterna. I sin tidning, Publikt, skriver de under rubriken Arbetsmiljö att fikapausen lönar sig. Tio minuter att vila hjärnan är bra men vi behöver också ett mellanmål och då handlar det inte om kakor och bullar utan om frukt.

En vinst för arbetsgivaren alltså om vi får lite näring och stressar av en liten stund eftersom vi då ökar vår koncentrationsförmåga.

Bara det inte blir för mycket kakor och bullar så är fikat alltså en vinst både för de anställda och för arbetsgivaren. Vi borde kort och gott fika mera!

Mer läsning

Annons