Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatorna i Timrå med mest brottslighet

Mest brott begås på Köpmangatan.
Mest laglydigt är Fagervik.
Polisen har kartlagt brottsligheten i Timrå – gata för gata.

Generellt sett och i jämförelse med många andra kommuner inträffar relativt få brott i Timrå, och som ST skrev i går har brottsanmälningarna till polisen dessutom minskat 2015 jämfört med 2014.

Men vissa områden är mer utsatta än andra. Polisen har därför tagit fram detaljerad statistik över polisanmälningarna, gata för gata i varje kommundel, för att försöka få en bild av var det sker mest och minst brott. Tanken är att statistiken ska ge en fingervisning om var det krävs mer resurser och polisiära insatser, och var det krävs mindre.

– Vi har tagit fram statistiken som en vägledning för polisledningen med arbetet ute i kommundelarna, säger Michael Carlzon vid polisen i Sundsvall.

Statistiken visar inte oväntat att det är de centrala delarna och områden med butiker och företag som är värst drabbade av brottslighet. Den postort och kommundel som i polisens statistik kallas Timrå, alltså Vivsta, Tallnäs och de centrala delarna av kommunen, har således flest brottsanmälningar. Mer än hälften, 767 av de 1455 anmälda brott som polisen registrerade under 2015, inträffade där.

Och allra värst var Köpmangatan. Där polisanmäldes under året 69 olika stölder och snatterier, och det var också gatan med överlägset flest våldsbrott och narkotikabrott i hela kommunen.

– Köpmangatan har ju mest brott eftersom det rör sig flest människor där, säger Michael Carlzon.

Allra mest laglydigt var Fagervik. Dels bor där inte särskilt många människor och dels är huspriserna i området de högsta i hela kommunen, vilket tyder på att innevånarna är relativt välbärgade och befriade från ekonomiska och sociala problem. I Fagervik polisanmäldes endast 15 brott under hela förra året; fyra inbrott, en misshandel, ett sexofredande, nio andra mindre allvarliga brott och inte ett enda narkotikabrott.

Läs mer:

Brottsstatistik

Våldsbrotten minskar