Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatukonst i vägarnas finrum

Nu får E4-resenärerna något mer än den nya bron att vila ögonen på. I Skönsberg håller en imponerande väggmålning på att ta form.

– Det är skitkul att måla den, men allra roligast är det att det satsas. Annars finns det ju bara reklam och stora legoklossar att titta på längs E4, säger konstnären Erik "Dirty Elmo"Lindström.

Brobygget och omläggningen av Europavägen förändrar stadsbilden i Sundsvall. Nu ger även Erik Lindström sitt bidrag till det arbetet.

På den stora fasaden i slutet av Medborgargatan växer en gigantisk fågel fram. I väggens andra ände står ett högrest träd smyckat med ansikten.

– Det var några pensionärer här och kollade och de var glatt inställda. Inte minst när de hörde att det handlar om ett naturmotiv, säger Erik Lindström.

Även polisen har gjort ett besök. De dök upp efter ett tips om att någon målade på husväggen.

– De undrade vad jag höll på med, säger Erik och skrattar.

Han är van vid att det han håller på med blir ifrågasatt.

– Hade jag målat allting med pensel i stället för med sprayfärg hade ingen tyckt någonting. Men bara för att en sprayburk är inblandad tror en del genast att det handlar om klotter, säger han.

Det är inte i någon dålig lokal väggmålningen placeras. Fasaden vetter mot E4 där tusentals bilister passerar varje dag.

– Det är den första stora väggmålningen jag gör i Sverige, men den här typen av konst är vanlig i andra länder. Jag har gjort liknande målningar i Australien, Indien, Thailand, Tyskland och Spanien och där är det lite enklare. Det räcker oftast med att man pratar med husägaren, säger han.

Det är ingen slump att just Erik Lindström tillfrågades.

– Den här väggen har klottersanerats många gånger de senaste tio åren. Det är Stockholmsföretaget M2 Gruppen som äger huset och de har gjort liknande satsningar på andra platser tidigare. Förhoppningen är att den här taggen, i form av en målning, får vara kvar eftersom Erik Lindström är ett så stort och respekterat namn i de kretsarna, säger Tord Edman på Riksbyggen, vilka förvaltar fastigheten.

Tord Edman har själv varit på plats och sett målningen ta form.

– Det ser bra ut, tycker jag.

Katarina Vikström katarina.vikstrom@st.nu