Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gåva med känsligt budskap

Vid besöket på Murberget överräcktes var sin palestinasjal till kungen och drottningen.

– Budskapet på sjalarna är oacceptabelt för kungaparet som är neutrala och opartiska symboler, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk israelinformation.

De som överlämnade sjalarna sade sig vilja visa sin tacksamhet över att de har välkomnats i Sverige.

Men senare visade det sig att den arabiska texten på sjalarna var känslig. Den uppges kunna översättas med orden "Vår Aqsa och inte deras tempel".

– Det är kontroversiellt. Jag vill påstå att det är en politisk markering mot den israeliska närvaron runt omkring Jerusalem. Det sker dessutom i ett väldigt känsligt läge, säger Lisa Abramowicz och syftar på de fredssamtal som just har inletts mellan Israel och Palestina.

Det var på Tempelberget det första judiska templet byggdes i gamla Jerusalem, men efter muslimernas erövring av staden år 638 lät man i stället upprätta Al-Aqsamoskén på samma plats.

Michael Schulz som är docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet berättar att det ofta uppstår stridigheter i området.

– Judiska religiösa nationalister försöker etablera ett judiskt tempel där. 1990 gjordes en offensiv som resulterade i skottlossning och blodbad, säger han.

Även Michael Schulz anser att texten på sjalarna är en politisk/religiös markering.

– Det är svårt att säga om budskapet är antijudiskt eller antiisraeliskt. Mest troligt är det en markering mot den israeliska ockupationen av palestinska områden.

Fotnot: Hovet kunde inte kommentera händelsen under onsdagskvällen.

Läs också:

TV: Se kungens tal till Sundsvall

Många buketter till drottningen

Bildextra: Nu är kungaparet här