Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

104-årige Olle cyklar en timme om dagen

Varje dag cyklar han runt bruket i Forsbacka utanför Gävle, det brukar ta en timme. Det har han gjort sedan frun dog för åtta år sedan. Men det som gör Olle Östlunds cykelturer ovanliga är att han är 104 år gammal.

Annons

Han har levt ett långt liv. Olle Östlund föddes 1911 och har därmed levt genom två världskrig, sett uppfinningar som glödlampan, kylskåpet, insulinet, televisionen, atombomben och rymdresor göra intåg i världen. Han tog körkort två år efter att Volvo började serietillverka bilar.

Hans liv följer samma mönster varje dag. Han går upp halv sex på morgonen, sätter gröten på låg värme. Sedan duschar och rakar han sig innan han kokar upp gröten och läser tidningen medan han äter.

– Sedan bäddar jag sängen, men jag brukar bli så trött att jag tar mig en lur efteråt.

Trots sin höga ålder bor Olle Östlund i en egen lägenhet. Han har hemtjänst, men det är bara för att sonen övertalade honom.

På fredagar besöker han sin son, äter middag och får sig en whiskey. Han har fler barnbarn och barnbarnsbarn än han kan räkna till.

Det låter som ett typiskt pensionärsliv. Men förutom att han har levt 24 år längre än den genomsnittlige svenske mannen cyklar han varje dag – året om.

Han är 104 år, men det hindrar honom inte från att ta dagliga turer på sin vinröda damcykel, utrustad med backspegel och trippmätare. Det är oklart hur långt det är, men Olle Östlund säger att det brukar ta en timme.

När vi träffar honom strålar solen och det är 22 grader varmt. Vädret har dock liten inverkan på hans cykelturer. Han förklarar att han tar sin tur året om och trots sin ålder är han inte rädd att halka när väglaget täcks av is och snö. Den enda skillnaden på vintern är att han byter däck.

– Då har jag 16-tumsdäck, de är lite mindre och bredare. De sandar bra här också.

– Vi hade bil när min fru levde. När hon dog sålde jag den och nu cyklar jag, säger Olle Östlund.

Tillsammans med sin fru Karin flyttade han till Forsbacka samma år som de gifte sig. 1938. När hon dog för åtta år sedan började han med sina dagliga cykelturer.

– Vi hade bil när min fru levde. När hon dog sålde jag den och nu cyklar jag.

Trots sin höga ålder bor han i en egen lägenhet. Han berättar att han har lite ont i ett knä när han går, men det känns inte av när han cyklar. Han har hemtjänst, men det är bara för att sonen övertalade honom.

– Jag betalar 530 kronor i månaden för att de ska komma hit på morgonen och kvällen och sitta och prata en stund. Det är trevligt, men jag tycker att jag betalar för mycket.

Vad som har gjort att han nått den respektabla åldern av 104 år vet han inte. Om det är cyklingen eller något annat som håller Olle Östlund vid god vidgör är oklart. Några recept för långt liv delar han inte ut. Det närmaste han kommer att säga något om saken är traditioner.

– Varje torsdag äter jag pannkaka och ärtsoppa och varje lördag äter jag paltbröd med fläsk och gräddsås. Det har alltid varit så.

Mer läsning