Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De nekades plats på förlossningen: "Fick panik och nervositeten ökade"

/
  • Robin Jonsson och Ida Stefanssons minns förlossningen som ett kaos av tankar och oro.
  • Robin Jonsson och Ida Stefanssons minns förlossningen som ett kaos av tankar och oro.

För två veckor sedan föddes Ida Stefanssons och Robin Jonssons tvillingar. Men vägen till förlossningen på Gävle sjukhus var inte enkel.
– Jag stängde mest av för att inte få panik. Det var min panik, säger Ida.

Annons

Ida Stefanssons visste att tvillingarna kunde komma när som helst. Veckan innan hade hon legat inlagt på Hudiksvalls sjukhus där de förutspådde en för tidig födsel.

Sent på eftermiddagen den sista juli var det dags. Två månader innan beräknat datum.

– Jag hade känt mig lite konstig i kroppen hela dagen. Jag hade något som liknade sammandragningar, säger hon.

Idas pojkvän Robin Jonssons tyckte då att det var dags att ringa till Hudiksvalls sjukhus eftersom de där hade sagt att paret skulle höra av sig direkt om Ida kände något.

– Men jag tänkte att jag lägger mig ner och vilar och ser om det lugnar ner sig. Sen tog det 20 sekunder och så gick vattnet, säger Ida.

När de då ringer till Hudiksvall får paret beskedet att det är fullt både där och i Sundsvall. I stället tillkallas en ambulans som kör dem mot Gävle. Men även där var det fullbelagt.

När beskedet kommer att det även är fullbelagt i Falun, Västerås och Uppsala sprider sig otåligheten i ambulansen. De stannar upp på en trafikplats norr om Gävle för att invänta besked om vart de ska åka.

– Det var frustrerande och helt sanslöst att vi var tvungna att stanna upp så när min sambo är höggravid och väntar tvillingar, säger Robin Jonsson.

När inget besked kommer åker de in till Gävle sjukhus. De parkerar ambulansen i garaget och Ida Stefansson har då två minuter mellan värkarna.

– Jag minns inte riktigt men jag fick panik och nervositeten ökade hela tiden. Det var en jobbig upplevelse. Vi visste ju inte om vi skulle få komma in på Gävle sjukhus, säger Robin Jonsson.

– Jag stängde mest av för att inte få panik. Det var min panik, säger Ida.

De får fortfarande beskedet att det är fullt och nu börjar man diskutera alternativ. Eventuellt skulle man bli tvungen att flyga Ida och Robin med helikopter till Stockholm.

Ida blir då orolig eftersom hon skulle föda tvillingar.

– Just när det är två stycken vill man ha bättre koll. Det hade inte gått i helikoptern, säger hon.

En i ambulanspersonalen tog då saken i egna händer och gick upp på förlossningen för att få personalen på avdelningen att förstå att det var allvar. Då till slut kom beskedet att det fanns en plats över för Ida.

– Det kändes som att det var tack vare honom vi fick komma in, säger hon.

Det visade sig att den ena av tvillingarna låg fel och man blev tvungen att söva ner Ida och ta ut dem genom kejsarsnitt.

– Det hade varken gått i en helikopter eller ambulans. Där var jag mest nöjd att jag fick sövas och försvinna för det var så mycket. Jag tycker ändå att det gick så bra som det kunde med tanke på hur det såg ut, säger Ida.

Förlossningen sattes i gång när de kom upp på avdelningen.

– Det gick ganska fort så man hade inte hunnit landa med helikoptern, säger Robin.

Tvillingarna är nu två veckor gamla och ligger kvar med Ida på avdelningen för tidigt födda bebisar.

– Personalen har varit jättebra och med tvillingarna har det gått över förväntan. De är stora för att vara så tidigt födda och kan andas bra själva. Allt har gått bättre än man kunnat vänta sig, säger Ida.

Robin hoppas att de inte ska behöva vara med om något liknande. När han tänker tillbaka på det är det mest ett stort kaos.

– Det är mycket man inte kommer ihåg. Så här i efterhand, det var verkligen jobbigt och det är synd om det ska hända andra, säger han.

LÄS ÄVEN:

Panik när kvinna nekades plats på förlossningen

Barnmorskor larmar: "Inte patientsäkert"

Ledningen ger annan bild än barnmorskorna av läget på förlossningen

Mer läsning

Annons