Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter 34 år i fängelse för dubbelmord – nu kopplar Leif Axmyr av i Almedalen

Han är den svensk som suttit i fängelse längst i modern tid – 34 år. Men sedan den 2 juni är han åter en fri man, med allt vad det innebär. "Nu har jag tagit semester. Det har jag inte haft på 34 år", säger han.

Annons

I maj 1982 begick Leif Axmyr det dubbelmord på Brynäs i Gävle som resulterade i över tre decennier i fängelse. Han hade fått avslag på mängder av nådeansökningar innan Örebro tingsrätt 2012 tidsbestämde straffet till 51 år, med följd att han släpptes för drygt en månad sedan.

Läs mer: Leif Axmyr är fri efter 34 år i fängelse

Efter frisläppandet har Leif Axmyr undvikit media men för GD gör han ett undantag. Iklädd svarta träningsbyxor med ränder på sidorna och en Kriströja (Kris, Kriminellas revansch i samhället) svarar han vänligt om än aningen fåordigt på de frågor som ställs. Platsen är Kris tält i Almedalen i Visby.

GD träffade Leif Axmyr inne i Kris tält i Almedalen.

Vad gör du här i Almedalen?

– Jag är med Kris här. Jag är ju Krisare och vi ska vara här och lyssna se och lära och finnas till.

Hur är friheten?

– Det är bättre än att sitta på kåken i alla fall. Så kan jag väl säga kort.

Men att ha suttit inne i 34 år och sedan plötsligt kunna göra vad du vill, hur tacklar du det, är det svårt?

– Nej, det går. Jag har ju varit ute förr, så jag har ju lite erfarenhet.

Hur mår du?

– Jag mår bra.

Ditt gamla liv som gjorde att du hamnade på kåken, hur ser du på det i dag?

– Det är… det är tid som har kastats bort. Men jag får försöka nu att göra det bästa av de år jag har kvar. Med hjälp av Kris också.

Han säger att han inte längre tänker på dubbelmordet i Gävle, att han tycker att han sonat sitt brott och att det är något han bearbetat färdigt. Han ser framåt, säger han. Samtidigt kan han inte dölja att han känner sig orättvist behandlad som den som suttit inlåst längst i Sverige i modern tid. Han jämför med massmördaren Mattias Flink som dödade sju människor i Falun 1994.

– Praxis då när jag dömdes var 15 år och då gjorde de max tio år, en del gick på sju, åtta år. Flink som hade ihjäl sju människor han gjorde ju inte en bråkdel av vad jag fick göra. Jag fick ju sitta exceptionellt lång tid.

Läs mer: Lars Björklund var en av utredarna i Axmyrfallet – glömmer det aldrig

Men trots att du suttit så länge kanske det finns människor som tycker att det är obehagligt att du är ute nu. Vad säger du om det?

– Var och en har rätt att tycka vad de vill men jag har inte fått någon negativ kritik utan tvärtom har det kommit fram främmande människor och gratulerat till att jag kommit ut.

Bredvid Leif Axmyr inne sitter Putte Fransson, aktiv i Kris sedan 1990-talet och vän med Axmyr sedan 1970-talet. Han berättar att han besökt sin vän, som han kallar för Myran, regelbundet på anstalten de senaste tolv åren.

– Jag har berättat vad som finns på utsidan. Nu har han ju kommit ut och bor i vårt Krisboende (i Halmstad) och ska väl börja landa lite i det här efter 34 år. Vårt mål är att de som kommer ut ska få tak över huvudet och ledas in på en bra väg. Sedan behöver ju Leif hjälp med en massa annat och det får han av oss.

Friheten erbjuder mycket nytt. Leif Axmyr berättar att han har semester för första gången på 34 år och att han håller på att lära sig hantera en Iphone. Facebook är en annan ny bekantskap.

Är den nya tekniken svår?

– Ja, det är den. Det kommer att ta lång tid att lära sig.

Hur tycker du att du blir bemött bland människor?

– Bra.

Inga konstigheter?

– Nej, tvärtom.

Putte Fransson fyller i:

– Det är folk som kommer fram och säger, hej Myran, lycka till nu. Många har nog undrat varför han fick sitta så länge och tycker att han blivit behandlad på ett konstigt sätt. Vad har han gjort som är så mycket värre än andra som kommit ut mycket tidigare. När sonar man sitt brott?

Leif Axmyr sitter och bläddrar i en kvällstidning under intervjun. Han ser vältränad ut för att vara snart 80 år, vilket är en följd av att han tränar varje dag på gym precis som han gjorde i fängelset.

– Det är viktigt med rutiner och jag har tränat i hela mitt liv så det är som en livsform, en livsstil.

Hur känns det att ha semester?

– Det känns bra.

Mer läsning