Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isak träffades av blixten men bilarna körde bara förbi: "Hade ögonkontakt med folk som såg mig ligga och skaka"

Studenten Isak Månsson skulle cykla från studieorten Östersund till hemorten Ystad. När blixten slog ned precis intill honom var både livet och tron på mänskligheten i fara. Men han lyckades behålla båda.

Annons

Olyckan inträffade vid Medskogssjön på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland, efter att Isak avverkat cirka 40 mil av sin långa resa.

– Jag fick en kraftig stöt och kastades ner i diket. Jag låg där i regnet och skakade okontrollerat i flera minuter och kände strömmen i mig. Jag minns känslan när jag såg första bilen. Jag skrek och försökte vinka. Jag såg att de såg mig. Men körde bara förbi, berättar han.

Sen passerade flera bilar utan att stanna.

– Jag hade ögonkontakt med folk i flera bilar som såg mig ligga och skaka medan regnet vräker ner och åskan mullrar.

Han har berättat om händelsen på Instagram, där man kan följa hans resa under #isakcyklar.

Isak träffades av blixten.

Förutom chockupplevelsen att ha träffats av blixten är han förvånad och besviken över människors brist på intresse och medkänsla.

– Jag trodde mer om människor, trodde på mer civilkurage. Jag vet inte om folk bara inte vet vad de ska göra eller så. Jag förstår inte riktigt. Jag ska erkänna att jag faktiskt blev arg, förbannad.

Men hoppet om mänskligheten finns kvar tack vare paret Ulla och Åke från Ockelbo som till slut kom i sin bil. Och stannade.

– De ringer ambulans direkt när de fått höra vad som hänt. Jag vill tacka dem. Jag var riktigt skärrad efter den händelsen.

Han fick stanna kvar på sjukhus över natten, men alla prover såg bra ut.

– Jag hade verkligen extrem tur. Förstår det nog inte än.

Isak kommer från Ystad men pluggar i Östersund. Han bestämde sig för ett litet äventyr; att cykla från Östersund hem till Ystad. Han är aktiv cyklist.

– Det längsta jag cyklat tidigare var åtta mil och då alltid tillsammans med någon. Nu skulle jag cykla de 60 milen till Stockholm ensam och sen 60 mil till med en kompis.

Isak träffades av blixten.

Men efter att ha skrivits ut från sjukhuset på onsdagen blev det buss från Gävle till Stockholm där han nu är. Men han tänker fortfarande cykla från Stockholm till Ystad.

– Jag vill göra det. Det är ju planerat med min kompis. Jag har sett fram emot det.

Han känner ingen oro för att sätta sig på cykeln igen. Och kanske hamna i oväder.

– Nej, jag känner inget sånt. Samma sak borde ju inte kunna hända två gånger. Det jag tar med mig är att jag vill uppmana fler att tänka mer på sina medmänniskor, att stanna om de ser att nån behöver hjälp. Men mest är jag så väldigt tacksam för människor som Ulla och Åke.

Isak träffades av blixten.

Läs mer: Man träffad av blixten – vårdas på sjukhus

Läs mer: Stort blixtoväder över Gästrikland i natt – se läsarnas bilder här

Mer läsning

Annons