Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morgontåget från Gävle till Stockholm dras in

/
  • Så här ser det ut på bokningssidan för resor den 25 november. Klockan 06.16 går ett regionaltåg som är framme 07.45.
  • Bokningssidan för resor den 15 december. Avgången 06.16 har ersatts med en avgång med Upptåget 06.07.

Första direkttåget mellan Gävle och Stockholm på morgonen försvinner efter 15 december.
– Nu blir det nästan så att det är värt att ta bilen igen, säger Daniel Nilsson, pendlare.

Annons

SJ har redan tidigare sagt att direkttåget mellan Sandviken och Stockholm kommer att försvinna på grund av för dålig beläggning. Resenärerna hänvisas i stället till att byta i Gävle.

Men det som inte framgått är att tåget dras in hela vägen till Stockholm, inte bara mellan Sandviken och Gävle. Åtminstone ser det så ut när GD söker på SJ:s bokningssida för resor den 15 december, där avgången 06.16 från Gävle inte finns kvar. Resenärerna hänvisas i stället till Upptåget 06.07 och byte i Uppsala för att vara framme i Stockholm 08.17. För den som vill vara i Stockholm före klockan åtta är det Upptåget 05.37 från Gävle som gäller, med byte till SL-pendel i Uppsala.

– Det tar två timmar att pendla. Dessutom blir det dyrare eftersom jag måste ha ett UL-kort också, säger Daniel Nilsson.

Han arbetar som konsult och pendlar just nu två dagar i veckan mellan Gävle och Stockholm.

Det första direkttåget kommer att gå från Gävle 07.12 och vara framme i Stockholm 08.38. Fyra minuter senare går det ytterligare ett tåg, som är framme 08.46.

– Det här tar ju bort möjligheten att arbeta i Stockholm och bo i Gävle. Alla arbetsgivare accepterar kanske inte att du inte kan vara på plats till klockan åtta, säger Daniel Nilsson.

Han säger också att tåget brukar vara fullt.

– Ibland kör de med tre vagnar i stället för fem. Då står folk huller om buller.

GD har sökt SJ för en förklaring, men presstjänsten låter hälsa att de inte har möjlighet att kommentera detta under måndagen på grund av hög arbetsbelastning.

Mer läsning

Annons