Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovfågel tog byte mitt i villaområde – fångades på film

Under nästan sju timmar hade Patrik Bengtsson sällskap av en duvhök på sin altan, mitt i villaområdet Björktjära i Bollnäs.
– Den var totalt orädd, säger han.

Annons

Det var strax innan klockan tre på tisdagseftermiddagen som Patrik Bengtsson fick det tämligen oväntade besöket. Patrik var och hälsade på hos en granne när han plötsligt såg en rovfågel cirkulera över sitt hus. När den efter en stund flög rakt ner mot hans tomt gick Patrik tillbaka hem för att se efter vad den hade i kikaren.

Då såg han hur rovfågeln, en ung duvhök, trängt in en skata i hörnet av husets altan och var i full färd med att ha ihjäl den.

– Jag blev lite förvånad. Det är ju inte så vanligt att man får se något sådant här, säger Patrik Bengtsson.

Duvhöken som besökte Patrik Bengtssons altan var drygt 40 centimeter från huvudet till stjärtfjädrarna.

Han tror att skatan förmodligen hade försökt fly från rovfågeln, via altanen och vidare ut i ett buskage. Men i buskaget fanns ett nätstängsel som den fastnade i och kunde inte ta sig vidare. Det gjorde att den blev ett lätt byte för duvhöken.

Efter att duvhöken haft ihjäl skatan satt den kvar på Patrik Bengtssons altan och åt på sin fångst i närmare sju timmar.

– Jag var framme och petade på den med ett kvastskaft, men den brydde sig inte om det alls. Den bara satt kvar där och mumsade. Man kan ju undra om det är något fel på den, att den inte lärt sig att vara rädd, säger han.

Skatan som trängdes in i ett hörn på altanen hade ingen chans att klarar sig när rovfågeln gick till attack.

Patrik Bengtsson hörde därför av sig till Bollnäs fågelklubb för att fråga om fågeln borde tas omhand, ringmärkas, eller på annat sätt kontrolleras.

Åke Englund, medlem i Bollnäs fågelklubb, ansåg inte att det var nödvändigt. Men även han var förvånad över att den inte var mer skygg.

– Att en rovfågel flyger in i ett fönster och blir kvar på en altan händer ju lite då och då. Men då är de ju omtöcknade och flyger iväg så fort den kvicknat till. Att en fullt frisk rovfågel är så här orädd är lite knepigt, säger han.

Först vid halv tio på kvällen kände den drygt 40 centimeter stora duvhöken sig tillräckligt mätt och belåten för att lämna resterna av sitt byte därhän och flyga vidare ut på nya äventyr.

Läs också: Sparvhök showade på studsmatta

Läs också: Kajsa Östbergs jobb är bland rovfåglar i England

Läs också: Lappugglor är på besök

Mer läsning