Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlossningen i Hudiksvall kan stänga i sommar – brist på personal

På grund av svårigheter med att få tag på personal kommer förlossningen i Hudiksvall att stänga under sommaren. Det föreslår företrädare för kvinnosjukvården inom Region Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Annons

– Det är ett djupt oroande förslag. Vården behövs även på sommaren och även i Hudiksvall, säger Anna Bergström, ordförande för fackliga Vårdförbundet i Gävleborg.

Det gäller vecka 25 till 28, alltså 19 juni till 10 juli. Under den perioden ska förlossningar genomföras i Gävle i stället föreslår kvinnosjukvården och barn- och ungdomssjukvården i ett gemensamt förslag.

- Med den här tillfälliga lösningen kan vi erbjuda en säker och trygg vård för våra patienter i sommar, samtidigt som våra medarbetare kan få sin ledighet men också en bra arbetsmiljö under den period man arbetar i sommar, säger kvinnosjukvårdens verksamhetschef Ingela Högerås.

En tillfällig lösning gör att vi kan erbjuda säker och trygg vård förklarar  Ingela Högerås verksamhetschef för kvinnosjukvården.

I pressmeddelandet skriver regionen att det hela beror en nationell brist på barnmorskor och även hyrbarnmorskor.

Läs också: Barnsjukvården ska samordnas i sommar: "Oro för nedläggning i Hudiksvall"

– Tydligen är klinikerna eniga om förslaget, men vi som representerar personalen har just fått veta det. Samverkan i frågan har med arbetstagarorganisationerna varit obefintlig. Hur det här ska gå till rent praktiskt vet vi inte än, säger Anna Bergström på Vårdförbundet.

Djupt oroande tycker Vårdförbundets Anna Bergström

Hon konstaterar att det utbildas lika många sjuksköterskor idag som för tio år sedan. Men efter några år jobbar de utanför sjukvården.

– När det gäller specialister som barnmorskor finns det en reell brist och det behöver utbildas fler. Men som för sjuksköterskorna som slutar, så handlar det om villkoren, arbetstider och lön, säger Anna Bergström.

Artikeln uppdateras.

Diskutera lokala samhällsnyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !

Mer läsning

Annons