Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lastbilsolycka orsakade totalstopp på E4 – bärgning fördröjdes av kostnadsfråga

Vid klockan 13.10 på tisdagen larmades räddningstjänsten om en trafikolycka på E4 strax söder om Välsta, utanför Hudiksvall. Vägen stängdes av i båda riktningarna efter att en lastbil kört in i vajerräcket.
Bärgningen drog ut på tiden då ingen ville ta på sig ersättningskostnaden. Enligt Trafikverket rullar nu trafiken igen.

Annons

Larmet inkom vid klockan 13.10 då en lastbil med semitrailer kört in i vajerräcket på E4, strax söder om Välsta. Lastbilen hamnade sedan på tvären och blockerar både norr- och södergående trafik. Lastbilschauffören klarade sig utan skador.

En ambulans som skickats till platsen hamnade i en kö-olycka och föraren skadade sig lätt i axeln.

Vägen stängdes av i helt båda riktningarna i samband med räddningsarbetet, och orsakade långa köer på platsen.

En bärgningsbil var på tidigt plats, redo att flytta lastbilen, men bärgningen drog ut på tiden på grund av ersättningsfrågan då lastbilen inte var svenskregistrerad.

– Lastbilen är utländsk och ingen vill ta på sig kostnaden för bärgningen, så vi är i ett dödläge just nu, säger Martin Eriksson, räddningstjänstens insatsledare.

– Varken polis eller Trafikverket vill ta på sig kostnaden, och bärgarna har dålig erfarenhet av att de inte fått ersättning tidigare, säger Martin Eriksson.

Läs också: Bärgare efter snökaoset: "Varför ska jag rensa E4 gratis?"

Trafikverket hänvisade trafiken till Bergsjövägen och Jättendal via väg 307 och 758. Vid klockan 15.30 meddelade SOS International att de tog på sig kostnaderna och bärgningen kunde påbörjas. Enligt trafikverkets prognos skulle trafiken släppas på helt vid klockan 17.30, vilket visade sig stämma.

– Vi har också ett mindre läckage från dieseltanken, och vi har ställt dit ett kärl för att ta hand om det, säger Martin Eriksson.

Totalstoppet ledde till att de mindre vägarna i anslutning till E4 fylldes med trafik och på flera ställen uppstod även där köbildning på den smala vägbanan.

Trafikanter som tvingats ut på de mindre vägarna fick även problem i det kraftiga trafikflödet med personbilsförare som körde fast i de mjuka vägkanterna.

Mer läsning