Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleborna byggde ett hus av gamla fönster: "Livsnjutare – det är vi det"

Deras paradis ligger på stranden till Mårdängssjön utanför Gävle. Där har de både en medelhavsvägg och palmlika träd. Nu har de byggt ett ”Njuthus” med en tydlig skylt ovanför dörren.
– Det är upp till var och en vad man lägger i ordet, säger Margareta.

Annons

TV: Följ med in i "njuthuset".

– Hellre dö mitt i steget än sitta stilla och vänta, säger Margareta.

Lars Olov nickar och skrattar. Det finns de som tycker att de borde ta det lite lugnare. Men det fina är att de två har förmågan att lata sig också.

Margareta Hayden och Lars Olov Manlig vet vad de tycker om. De går in för att ta tillvara på livet och nu har de byggt ett ”Njuthus” på Mårdängssjöns strand. Med bokstäverna tydligt ovanför dörren.

– Det är upp till var och en vad man lägger i ordet. Varje dag lägger jag mig här ute på sängen och bara tittar på sjön och fåglarna. Kommer det en liten myra på blombrädan följer jag den med blicken. Det är viktigt att låta själen hinna i kapp tiden, säger Margareta.

– ”Njut av livet” är sybariternas valspråk och livsnjutare det är vi det, säger Lars Olov.

Vilandet kombinerar de som sagt med att skapa. Förutom hus och trädgård skapar de i garaget. Där står en skinande blank Volvo PV 831 som gick som taxi på 1950-talet.

För Plus-kunder: Daniels stora dag blev verklighet – fick ett helt nytt rum: "En riktig mancave"

En nyrenoverad skönhet som trivs bäst med 70 kilometer i timmen. I den åker de på utflykt till öppna trädgårdar runt om i mellansverige. Utom på höstarna för då bär det i väg till Kroatien. Där har Margareta bott en gång och där smakar de solmogna frukterna så mycket mer.

Paradiset på hemmaplan ligger på stranden till Mårdängssjön. Där har de både en medelhavsvägg och palmlika träd. De hade aldrig varit i området när de kom dit av en tillfällighet.

De blev bjudna till vännernas sommarstuga och blev förälskade i miljön. Margareta såg potentialen och när en stuga blev till salu slog de till. Då såg det helt annorlunda ut. Stranden var igenväxt av vass och sly och stugan var rucklig och inte större än sju gånger sju meter.

– Mitt barnbarn sa ”nej mormor, köp den inte, det spökar säkert här.” Nu åker hon hit så fort hon kan, ler Margareta.

De första två åren röjde de mest. Både i sjön och på tomten. Eftersom gräsklipparen slog i stora stenar som stack upp ur marken bad de en grävare att ta bort dem. Men han hade en annan blick. ”Man behöver tänkarstenar i en trädgård,” sa han och lyfte upp och placerade ut dem. Nu ligger de som naturliga sittplatser men också som sköna smycken.

Det första de gjorde med stugan var att bygga en förstukvist. De hade sparat några gamla fönster som kom väl till pass. Så ser det ut överallt. Gamla fönster och andra byggdelar som de återbrukar och ger nytt liv.

De fortsatte med en liten altan åt väster och anlade en medelhavsvägg mot söder. Där står blåvita Grythyttan-stolar fyndade på loppis mellan lavendel och kraftiga druvstockar som reser sig upp mot väggen.

– Visst är stammarna vackra? Jag brukar rensa bort blad för att de ska komma fram mer, säger Margareta och tar tag i den vridna, fransiga stammen.

Rakt ut står en astrakan. Den verkar ha nio liv. Lars Olov fick den i 50-årspresent men den stora snöstormen 1998 råkade bryta av den späda stammen. En tid senare blev han mycket förvånad när han såg att den hade växt upp på nytt.

Läs också: Gård med sjöläge och villa i naturmiljö lockade flest klick på Hemnet

De tog med trädet när de flyttade men då vissnade det, det var sorkarna som hade ätit upp rötterna. Men den tog sig igen, utan rötter, och nu har astrakanen växt upp ännu en gång. I höstas gav den mycket äpplen.

I trädgården finns både en skrivarlya åt Margareta, barnbarnen vill att hon skriver om sitt liv, och en gäststuga med eget badrum. Stengångar med rosa Gävlesandsten och rabatter med rosa jättevallmo. En djungelhörna med pioner, chokladkörsbär och smultron. En japansk lönn som egentligen inte är härdig för vår växtzon men ser ut att trivas ändå. En strandiris står kvar vid sjön och små ekar tittar upp här och där i rabatterna.

– Jag får kompostjord av en kompis som slänger ekollon på komposten. Därför kommer det upp ekar överallt men jag låter dem vara jag, säger Margareta.

För Plus-kunder: På lotten hittar de glädje i grönskan – häng med på en botanisk resa i deras trädgårdar

Mitt i trädgården står ett stadigt glashus. Byggt av kopplade fönster från 1970-talet som de tog tillvara när Margaretas syster skulle byta ut dem. Hon skissade länge innan hon fick till formen och Lars Olov hjälpte gärna till att bygga.

Han hade svårt att föreställa sig hur det skulle bli, men när glashuset var klart och han backade för att se bättre blev han mycket nöjd. Det är inte ett traditionellt växthus till för växter i första hand.

– Vi kallar det för njuthuset och är här så gott som varje dag. När vi får gäster går de nästan alltid direkt hit, säger Lars Olov.

De har inrett med möbler som i ett rum. Bord med duk, sköna stolar, förvaring, Margaretas tavlor, prydnadsföremål och en skön säng. Men också präktiga pelargoner och tomatplantor. Det smakar extra gott med kaffe och hembakade bullar när man sitter mitt i den fantasifulla trädgården med utsikten över sjön.

– Vi har ju glömt en sak! Vi skulle ha satt igång vattenspelet innan ni kom, kommer de på.

Men vi har inte bråttom och Margareta går och hämtar en kanna med vatten. Lars Olov lägger i ordning bamburöret på stenarna och putsar av den blå sköldpaddan i porslin. När det börjar porla går pulsen ner ytterligare. Som balsam för själen.

FAKTA:

Margareta Hayden och Lar Olov Manlig

Gör: Livsnjutare och pensionärer

Träffades: 1993, båda var skilda och hade barn när de träffades på en fest och började dansa ihop. Snart blev det äkta kärlek. De kom också på att de hade setts 30 år tidigare, de hade varit på samma kollo som barn.

Njuthuset: Ett glashus av återbrukade fönster på strandtomten vid Mårdängssjön. Inrett med möbler som ett rum, både stolar och bord och en säng.

Huset: Köpte det 2005, då ett ruckel på 50 kvadrat med igenväxt tomt, nu ett vinterbonat hus på 85 kvadrat med flera småhus på gården och fri sikt över sjön.

Nästa projekt: De har bestämt sig för att bygga ut boningshuset med 30 kvadrat, för att få in ett längre matbord med plats för fler, men också mer golvyta att dansa på.