Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge barnen den bästa gåvan – satsa på en nykter julhelg

SVT Dokument inifrån visade år 2008 för första gången programmet "Rör inte min sup".  I programmet intervjuas slumpvis utvalda sjuåringar i Sverige om deras syn på alkohol.

Det visar sig att barnen har skrämmande goda kunskaper om alkohol, och de redogör detaljrikt hur vuxna förändras när de dricker. De beskriver dem som konstiga, knäppa, arga och läskiga. Ett barn säger att vuxna inte är som människor när de har druckit, de ser annorlunda ut. Barnen skäms över sina föräldrar. De berättar att de blir oroliga, ledsna och rädda när de är i närheten av vuxna som dricker. Barnen registrerar snabbt att de vuxna förändras av alkohol. De pratar, luktar och beter sig annorlunda.

Undersökningar har visat att vartannat barn upplever att vuxna förändras när de dricker alkohol. Samtidigt tycks de vuxna vara helt omedvetna om barnens reaktioner. Under tiden som de vuxna roar sig, blir det trygga otryggt och barnen vill inte vara med.

I programmet framkommer tydligt att barnen definierar det som vuxet att dricka alkohol och berättar att de själva förmodligen också kommer att dricka när de blir stora nog. För så gör man när man är vuxen. Det är vi vuxna som skapar alkoholnormen och vi har också makten att utmana och förändra den.

Hundratusentals barn och vuxna räknar ner jul med en växande oro istället för att känna glädje och förväntan.

Nu är det jul igen och dags för barnens stora högtid. Familjen samlas, det kokas knäck och bakas pepparkakor, julgranen kläs och julklappar läggs därunder. Förväntningarna är stora. För en del barn och även för en del vuxna är dessa högtider förknippade med något ångestladdat och gruvsamt, då alkoholkonsumtionen också ökar. Systembolaget bunkrar upp inför julhelgen med julöl, årets glögg och annan julsprit. Hundratusentals barn och vuxna räknar ner jul med en växande oro istället för att känna glädje och förväntan.

Vit Jul är en kampanj som drivits av IOGT-NTO rörelsen sedan 2007, och samlar pengar för att kunna erbjuda skollovslediga barn aktiviteter då skola och fritids är stängt. Vit Juls främsta syfte är att belysa vuxnas alkoholkonsumtion och mana till en nykter julhelg.

Målet bör vara att ge barnen fina minnen och upplevelser, och kanske inte så mycket fokus på julklappar.  Passa på att ge barnen din uppmärksamhet, din tid och din omsorg. Ge barnen den bästa julgåvan – ge dem en Vit Jul.

Rose-Marie Byström och Börje Tjärnström, IOGT-NTO Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel