Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge läkarna mer tid för patienterna

Annons

Nu behöver Landstinget Västernorrland agera och fördela vårdens arbetsuppgifter så att kompetensen används på rätt sätt och resurserna utnyttjas mer effektivt. Genom att föra över administrativa arbetsuppgifter från läkare och sjuksköterskor till medicinska sekreterare får vårdpersonalen mer tid för patienterna. Det ger en högre kvalitet i vården och en förbättrad patientsäkerhet.

Vid årsskiftet kommer regeringens samordnare att lägga fram sin rapport om hur hälso- och sjukvården kan utnyttja sina resurser mer effektivt. Men det finns ingen anledning att vänta på utredningen.

Visions medlemmar som jobbar som medicinska sekreterare tar gärna ett större ansvar för att bidra till en mer effektiv vårdkedja. Och det finns få juridiska hinder för en omfördelning av arbetsuppgifter. Dessutom upplever Vision ett brett stöd bland vårdpersonalen. Såväl läkare som sjuksköterskor har pekat på en rad arbetsuppgifter som de gärna skulle lämna över till andra yrkesgrupper.

Lösningen, menar Vision, är att våga bryta med kulturer, hierarkier och traditioner som är knutna till vårdens professioner. Genom att lyssna till och ta till vara varje professions unika kompetens kan vi tillföra nya perspektiv i vårdkedjan och därmed utveckla verksamheten.

Det krävs också engagerade landstingsledningar som ger mandat och utvecklar strategier för att sprida och implementera goda exempel på arbetsfördelning och uppgiftsväxling vidare i organisationen.

Det finns goda exempel, som Landstinget i Kalmar. Där har man startat ett projekt som syftar till att genomlysa vårdadministrativa processer för att frigöra vårdpersonalens administrativa tid till att istället vårda patienter.

Landstinget Sörmland har på en av länets vårdcentraler anställt fler medicinska sekreterare som har fått ta över en del av de administrativa arbetsuppgifter som läkare, sjuksköterskor och rehab personal tidigare utfört. Som ett resultat har vårdpersonalen fått mer tid för patienterna, vilket lett till en ökad tillgänglighet, fler patienter och i slutänden en bättre ekonomi.

Diskussionerna om hur vi använder vårdens resurser bättre har pågått länge. Låt oss därför sätta igång arbetet i Landstinget Västernorrland med att utveckla smartare arbetssätt och använda personalens kompetens bättre. På så sätt kan vi utnyttja vårdens resurser mer effektivt och få en högre kvalitet.

Veronica Magnusson

Förbundsordförande Vision

Gudrun Kornijenko

Ordförande Vision Landstinget Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel