Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge oss rätt information om akutsjukhusen

Kommentar till artikeln Stafettkostnader ökar lavinartat i Ångermanland, ST 2 november.

I artikeln jämförs kostnadsutvecklingen för stafettläkare mellan länssjukhuset i Sundsvall å ena sidan och akutsjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå å andra sidan.

Det är djupt olyckligt att bland andra Ove Öst (reporter i ST) samt Ewa Back (ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd) går ut med en sådan enkelriktad skrivning/information som man gjorde i den aktuella artikeln. Många länsbor ser naturligtvis detta som ett inlägg i debatten och som går ut på att kullkasta det omtag i akutsjukhusfrågorna i länet som politikerna beslutat om.

Uppgifterna i artikeln har dock, som tur är, redan punkterats av flera sakkunniga inom området.

Om det ändå är så att stafettkostnaderna för läkarna den senaste tiden stigit mer i Ö-vik och Sollefteå så är det ju som många ser det, ett resultat av landstingsledningens mycket svaga hantering gällande framtagandet av den så kallade insatsplanen för akutsjukhusen.

När man under lång tid hotat Sollefteå akutsjukhus med nedläggning och under lika lång tid hotat Örnsköldsviks akutsjukhus med urholkning, kan det då annat bli än att läkare tvekar att söka sig till fasta tjänster på dessa akutsjukhus. Resultatet blir naturligtvis att man mer eller mindre blir tvingade att anlita fler stafettläkare.

Tyvärr verkar detta ha varit en medveten strategi från vissa i landstingsledningen som drivit och driver frågan om nedläggning, alltså att man utan hänsyn till befolkningen i stora delar av länet planerar, lägger grund för och skapar motiv för sin plan för nedmontering av aktuella akutsjukhus.

Nu är det dock så att de som ifrågasatt och manifesterat mot insatsplanen och en nedläggning av berörda sjukhus, in i minsta detalj kommer att bevaka allt som händer i frågan. De kommer inte att ge en millimeter till godo för de som med snedvriden och oriktig information agerar för att få bort Sollefteå och Ö-viks akutsjukhus.

Med förhoppning att vi inom en inte alltför avlägsen framtid får anledning att ta del av ett förnuftigt och klokt beslut som lever upp till vad vi alla egentligen strävar efter: Lika vård för alla i länet – vilket betyder tre fungerande akutsjukhus.

Paul G

Läns-, Inlands, Ådals- och Sollefteåbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel