Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge polisen resurser att reda ut brottslighet på internet

Annons

Onsdagens Uppdrag Granskning i SVT handlade om män som under falsk identitet söker upp unga tjejer på internet och medelst utpressning tvingar dem att skicka nakenbilder på sig själva. Dessa bilder används sedan som hållhake för att få mer, och mer. Om tjejen inte skickar fler bilder läggs redan existerande bilder ut på nätet.

I programmet berättas om den trettonåriga flicka som till slut begick självmord efter att ha blivit grovt ofredad av en man som senare dömdes till fängelse för sina gärningar. Då var det redan för sent. I programmet berättas också om ett fall där en ung man fått sin identitet stulen av en person som använt den för att ragga på unga tjejer och få dem att skicka nakenbilder på sig själva. Trots mängder av anmälningar, både från mannen som fått sin identitet stulen och från tjejer som utsatts för bedragaren, gjorde polisen i praktiken ingenting.

Inte förrän Uppdrag Granskning började gräva i historien.

Med argument som att de inte kunde hitta personen eftersom det enda spåret var ett oregistrerat kontantkort har polisen lagt ner utredning efter utredning.

Det är inte sant att polisen inte kan hitta dessa personer som använder anonymiseringstjänster för att begå brott med hjälp av internet. Det är inte sant att personerna inte kan spåras. Uppdrag Granskning lyckades. Det är extremt ovanligt att en person är så skicklig på att sopa bort sina spår att polisen saknar metoder för att finna dem.

Vad det handlar om är bristande resurser och bristande kunskaper hos polisen ute i landet. Det är hög tid att hatbrott, hotbrott och sexuella trakasserier tas på lika stort allvar då de begås på internet som när de begås i köttvärlden, eftersom internet är lika verkligt och orsakar minst lika stor skada för offren.

Ingen ska behöva få sitt liv förstört och gå så långt som till självmord för att polisen inte tar verkligheten på internet på allvar förrän Uppdrag gransknings reportrar ringer upp.

Annons