Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemenskap fångad i brons

Söråker får sitt första offentliga konstverk.
På lördag, i samband med en fullmatad startdag för Folkets hus höstsäsong, invigs verket av Timråfödda konstnären Nina Svensson. Bronsplankan ska placeras i trädgården utanför Folkets hus.

Annons

Söråkers Folkets hus är numera riksbekant för att det under ett och samma tak lyckas fånga in så gott som alla i byn. Där pågår allt från pingisspel till babysång till bokutlåning till cirklar för äldre till digital-tv-sända operaföreställningar från Metropolitan. Stort och smått, högt och lågt ryms i den röda byggnaden i den gamla fabriksorten.

Inte minst de unga har en stark plats i huset och dess verksamhet. De har arbetat med den trädgård som ännu blommar i rött och gult utanför entrén. Även konstnären Nina Svensson har haft ett särskilt öga till de unga när hon skapat sitt verk.

– Det fanns ett önskemål om en skulptur i trädgården och i ett beständigt material, en sådan skulptur man ser i städer. Jag utgick från en två meter lång bräda från husets gamla arkitektur på 70-talet; en rutten och ful bräda.

– Jag göt av den i vax och åkte tillbaka och bad några av ungdomarna göra greppmärken i den. I vaxet sjunker fingrarna in. Ungdomarna har också gjort de ringar som jag satt ihop till en kedja som är fäst i plankan, säger Nina Svensson.

Sedan tog bronsgjuteriet över och omvandlade hennes modell till en betydligt massivare pjäs än den gamla plankan. Den som tror att han eller hon ser en målad träplanka och försöker lyfta den med en hand kommer snabbt på andra tankar.

Plankan ska vila på två stenar som också hade en funktion i huset på 70-talet.

– Hela verksamheten här handlar om ett stort deltagande, och den filosofin ville jag ta hänsyn till. Jag ville också kombinera nu och då och markera att det sker en rörelse framåt i tiden. I och för sig hade det varit bra om skulpturen varit mer mobil, men i så fall hade det funnits en stöldrisk och nu blir den en sittbänk i stället, säger Nina Svensson.

Hon fångar också, med sin greppade bräda, in ortens fabriksförflutna eftersom tanken lätt glider in på arbete. I dag ska det grävas för fundamenten och på lördag står verket klart för invigning.

Nina Svensson är bördig från Timrå men bor numera i Stockholm och verkar som konstnär. Senast hon verkade i Söråker var för två år sedan, då hon och konstnärkollegan Bernd Krauss inventerade länet efter avsomnade bönhus inför en utställning vid Länsmuseet om de gamla kapellen som numera används till annat. Just nu har hon ett arbetsstipendium för att arbeta med ett liknande projekt som speglar arbetarrörelsen och ska visas på Arbetets museum i Norrköping.

I Söråker kombineras invigningen med bland annat en upprepning av ett tidigare genomfört fotoprojekt. Man vill att minst 1 500 Söråkersbor, alltså halva invånarantalet, kommer och är med i ett gruppfoto. Biosalongen har fått nya stolar, och allt från Bolibompakändisar till lådbilsrally ska göra dagen minnesvärd för de yngre.

Annons