Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generalmajoren varslas om avsked

Generalmajor Tony Stigsson, dömd för hustrumisshandel, varslas om avsked.
Det beslutade Statens ansvarsnämnd på fredagen.
Han är den förste militär på så hög nivå som riskerar att få sparken.

Annons
Redan när Tony Stigsson häktades för vålds- och sexbrott mot hustrun i mars förra året tog regeringen ifrån honom hans militära toppjobb som chef för operativa insatsledningen (Opil), en tjänst han haft sedan 2004.
Han fick ha kvar sin anställning och har sedan dess gått hemma med full lön.
Nyligen avslutades de rättsliga turerna. Domen på tre månaders fängelse för misshandel av den förra hustrun fastställdes och det blir inget åtal för slarv med hemliga handlingar.
Utifrån misshandelsdomen vill överbefälhavaren (ÖB) att Stigsson får sparken.
ÖB Håkan Syrén, som under ett par år haft Stigsson som en av sina närmaste medarbetare, har helt tagit sin hand ifrån honom. Han anser att Stigsson genom sin brottslighet allvarligt har skadat förtroendet för Försvarsmakten och officerskåren.

Får fackligt stöd
Statens ansvarsnämnd var enig i sitt beslut att fallet är tillräckligt allvarligt för att prövas.
Ordföranden i nämnden, Johan Hirschfeldt, president i Svea hovrätt, vill inte kommentera om beslutet signalerar att Stigsson kommer att få sparken.
 Det vi har beslutat är ett steg i en arbetsrättslig process, säger han.
Varslet om avsked skickas nu till Stigsson och Officersförbundet så att de kan begära överläggningar. Senare fattar nämnden det slutliga beslutet om Stigsson ska avskedas eller inte.
Facket stödjer Stigsson.
 Vi hjälper alla medlemmar som riskerar avsked av personliga skäl och vi tänker begära överläggningar. Vi ska se till att hans version kommer fram och att processen blir rättssäker, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet.

Inte säkert med hjälp
49-årige Tony Stigsson har tidigare sagt att han inte accepterar ett avsked och är beredd att strida för sin rätt. Men det är inte säkert att han får fackets hjälp att överklaga ett avskedsbeslut.
 Förbundsstyrelsen avgör om vi ska gå vidare till Arbetsdomstolen och då väger man in hur man ser på gärningarna och hur utgången varit i andra fall, säger Lars Fresker.
Att det är Statens ansvarsnämnd som prövar frågan om Stigssons anställning beror på att han är utsedd av regeringen. Utöver honom har försvaret anmält endast två regeringsutsedda militärer till Statens ansvarsnämnd.
En överste som lämnat ett odelat vapen i en tjänstebil fick löneavdrag och en generalmajor som överträtt sina befogenheter i förhandlingar fick en varning.
 Vi har aldrig tidigare krävt avsked av en så högt uppsatt militär som Stigsson, säger Gunnar Jonason, jurist vid Försvarsmakten.
Anställningsfrågor för militärer som inte är utsedda av regeringen sköts av försvarets egen personalansvarsnämnd. Den har sedan den inrättades 1994 haft cirka tio militärer som skilts från sin anställning efter misshandelsdomar. Alla av lägre rang än Stigsson.