Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger inte upp: En ny Tallstuga ska byggas – men var?

Efter två bränder på tolv år och hundratals timmar med ideellt arbete kvarstår frågan.
Blir det en ny Tallstuga i Njurunda eller inte?

Annons

Påsken 2003 brann Tallstugan i Njurunda ner till grunden och sommaren 2011 slog man upp portarna till det populära utflyktsmålet igen efter ett gediget arbeta från frivilliga.

– Vi var dåligt försäkrade så det är massor med timmar av ideellt arbeten som låg bakom det bygget. Vi hade en fantastisk byggledare i Sune Svalberg som lade ner ett otroligt jobb, berättar Lena Eriksson, ordför­ande i Frilufts­främjandet i Njurunda.

I augusti 2015 var olyckan framme igen, en ny eldsvåda och det fyr åriga bygget stod i lågor igen.

"Man blir chockad att det händer igen" sa Frilufts­främjandets ordförande Lena Ericsson som var först på olycksplatsen.

Kvar av stugan var bara förkolnade rester och frågan var om man vågade bygga upp den igen, tredje gången gillt?

– Det har känts tungt men en ny stuga kommer det definitivt att bli, men vi vet inte riktig vart. Törs man bygga på den gamla platsen? undrar Lena.

Alternativen Frilufts­främjandet tittar på är att bygga upp en stuga på samma plats eller kanske hitta en ny plats. En av dem är Fiskdammen, vid Nolbykullen.

– Vi har redan massor med verksamhet där och det är lättare att ha uppsikt över huset.

Frilufts­främjandet lärde sig av det första misstaget och vid den andra branden fanns det en fullvärdesförsäkring på stugan.

– Vi ska bygga, någonstans. Vill det sig riktigt väl så är allt klart nästa sommar.

Det är långt ifrån beslut och man undersöker fortfarande alternativen. Det är många som ska tycka och framföra sina åsikter och synpunkter.

– Vi håller modet uppe och jobbar med aktiviteter. Vi har haft "Alle man ut" hela hösten och nu blir det bytesmarknad i Kvissleby och skidskolor i Nolbybacken. Nytt för i år är längdskidaktiviteter.

Under årens gång har Tallstugan blivit ett uppskattat utflyktsmål, det har jobbats mycket med att röja och märka upp leder samt byggt en rastplats.

– Folk har börjat hitta till Tallstugan och vi ger inte upp. Vi ska ha öppet i vinter med, i bastustugan. Vi rustar upp den lite så vi kan servera fika där till skid- och skoteråkarna.