Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gersons stjärnspäckade vardag

I vanliga fall är han mittfältare i GIF Sundsvall och tampas med övriga motståndare i Allsvenskan.
Men däremellan rycker Lars Gerson även ut i Luxemburgs landslag – som ofta stöter på de stora länderna.
Vi har rotat igenom bildarkivet och hittat Gerson i kamp med flera världsstjärnor.

Klicka på bildtexterna för att se Gersons omdömen om spelarna han mött.

Som 131-rankade på FIFA:s lista över fotbollens länder hamnar lilla Luxemburg ofta i den sista seedningsgruppen. Det innebär att landet allt som oftast får tampas med minst ett, ofta två, riktigt stora landslag i sina kvalgrupper.

Tufft naturligtvis, men också en möjlighet att få stöta på och mäta sig med de bästa världsartisterna på den stora fotbollsscenen. Giffarnas Lars Gerson har gjort 45 landskamper för Luxemburg och stött på flera av fotbollsvärldens stormakter.

Spaniens Iniesta, Italiens Pirlo och Frankrikes Ribéry är bara några av världsstjärnorna som den 25-årige mittfältaren kampats med på fotbollsplanen. Själv tar huvudpersonen dock det hela med ro.

Särskilt många "kända" spelartröjor har han inte samlat på sig genom åren.

– Jag är inte den som flyger efter spelare för att få byta åt mig en viss tröja. Vi har några i laget som är jättetydliga med att ligga efter de stora namnen men jag tar den som är närmast, om jag ens känner för det. Är jag besviken struntar jag ibland i det helt, säger Lars Gerson.

Några har det dock blivit, Portugals Bruno Alves och Ukrainas Anatolij Tymosjtjuk har han hemma i samlingen.

– Tymosjtjuk bytte jag till mig nu senast när vi möttes.

Det blev dock ännu en förlust för Luxemburg, 3–0. Efter sex omgångar i EM-kvalet har Luxemburg skrapat ihop en ynka poäng (1–1 mot Vitryssland i första omgången med Gerson som målskytt). Han tycker ändå att landslaget är på rätt väg.

– Vi har absolut utvecklat vårt spel och även fått upp lite unga spelare. Under mina första år i landslaget spelade vi 4–5–1 och jättedefensivt, det gör vi inte längre.

Men vägen till framgång är lång och resorna ännu längre. Under slutspurten av EM-kvalet i höst väntar resor till exempelvis Spanien och Vitryssland. Makedonien och Slovakien möter de hemma.

– Jag vet inte varför men vi får ofta möta öststatsländer, säger Lars Gerson som har en önskan:

– Jag har aldrig fått mött ett nordiskt lag, det skulle vara kul att få göra.