Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gert Wingårdh ska ge Vivstavarv mer high tech-design

Ett utländskt företag är intresserat av att etablera ett datacenter på Vivstavarv.
Arkitekten Gert Wingårdh ska därför fundera på hur industriområdet kan få mer high tech-design.

Under torsdagsförmiddagen fick han en liten rundtur på Vivstavarv av entreprenören Nicklas Nyberg, som nyligen köpte hela området.

– Det utländska företaget, som nyligen var här i två dagar, är väldigt intresserat av design och hade en egen arkitekt. Då vill jag erbjuda det bästa jag har, alltså Gert Wingårdh, säger Nyberg.

De två har jobbat ihop ett par gånger tidigare, det var Wingårdh som ritade det spektakulära huset Ting1 i Örnsköldsvik.

Nu är han aktuell i TV-programmet Husdrömmar, men han har också jobbat med industrifastigheter tidigare.

– Vi gjorde exempelvis om Astra Zenecas gamla forskningscenter i Mölndal, utanför Göteborg, från gamla tegelbyggnader till ett av landets vassaste high tech-områden, berättar han.

Serverhallar kräver ett rejält skalskydd och hög säkerhet, men det kanske kan utformas lite mer uttrycksfullt än ett vanligt stängsel, menar Wingårdh.

– Vivstavarv har ju ett fantastiskt läge ute i vattnet. Här finns många möjligheter att göra något bra, säger han.

Nyberg för också resonemang med ett annat företag om en datahall.

Han för även diskussioner med ett företag om att lägga ett stort bostadsfartyg med plats för över 1 000 boende vid Vivstavarvs kaj, men om det kommer att bli verklighet är mer oklart i dagsläget. Idén har stött på vissa problem, säger Nicklas Nyberg.