Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getbergets Alpina vill ha mindre snö

För två veckor sedan började klubbens ungdomar träna i backen på Getberget. Förra helgen startade skidskolan, men för de övriga skidentusiasterna öppnar inte slalombacken förrän på juldagen, så som traditionen är.

Nytt för i år är att klubben kommer att samarbeta mer med andra aktörer från bygdens besöksnäring.

– Vi vill ta tillvara på vad som finns i vårt område på ett bättre sätt och kunna erbjuda något för alla. När vi arrangerar våra tävlingar kommer vi också att titta på boende, mat och andra aktiviteter så att hela familjen får något ut av vistelsen, säger Pelle Berglund, ordförande i Getbergets Alpina idrottsförening.

Klubben kommer i år att arrangera åtta tävlingar, varav två av dem är internationella tävlingar. Det är fler än vad de brukar ha, men enligt Pelle Berglund tycker skidförbundet att klubbens organisering kring tävlingarna håller mycket hög kvalité.

– Arrangemangen betyder också att klubben får en god ekonomi. Vi behöver inte sälja lotter. Vi tjänar våra pengar från verksamheten, säger han.

Däremot understryker han vikten av allt ideellt arbete som klubbens medlemmar gör och uppskattar samarbetet med kommunens skolor.

På Ålsta folkhögsskola går bland annat Johanna Jennische, 22 år från Katrineholm och Mia Petersson, snart 19 år från Gotland. De går båda äventyrsturism och tycker att närheten till Getberget är något exklusivt.

– Jag har fyra storlekar för stora skor och en begagnad bräda, men det är kanonkul, säger Mia Petersson som började åka snowboard för bara några dagar sedan.

Liksom Celina Berglund, 11 år, längtar de tills liftarna öppnar på juldagen, men Bill Persson som jobbar på anläggningen och kör pistmaskinen i backen hoppas på mer kyla och mindre snö.

– Jag brukar säga att den snö jag behöver, den tillverkar jag själv, säger han och syftar på de två snökanonerna som enligt honom ger det mest perfekta underlaget för en hållbar och lång säsong i slalombacken.